RISI

Tesna zmaga spodbuda za hud boj z Američani

Slovenska hokejska reprezentanca je opravila generalko pred začetkom ZOI. Po dnevu bivanja v Aziji je šepala predvsem igra v napadu proti Južni Koreji.
Fotografija: Slovenska ministrica za šport Maja Makovec Brenčič, predsednik Hokejske zveze Matjaž Rakovec, v sredini, ter Stojan Petrič, predsednik sosveta medijske družbe Delo, v družbi gostiteljev na tekmi Južne Koreje in Slovenije. Foto: Polona Prešeren
Odpri galerijo
Slovenska ministrica za šport Maja Makovec Brenčič, predsednik Hokejske zveze Matjaž Rakovec, v sredini, ter Stojan Petrič, predsednik sosveta medijske družbe Delo, v družbi gostiteljev na tekmi Južne Koreje in Slovenije. Foto: Polona Prešeren

INČEON – Slovenska hokejska reprezentanca je že preizkusila južnokorejski led, a ne na prizorišču olimpijskih iger v Pjongčangu. Na poti do tja so se risi po pristanku na azijskih tleh za dva dni ustavili v Inčeonu na zahodni obali Korejskega polotoka, saj v olimpijskih dvoranah Kvangdong in Gangnon ni dovoljeno igrati pripravljalnih tekem tik pred začetkom OI. Izbranci selektorja Karija Savolainena, ki tokrat ni mogel računati zgolj na zamudnika, branilca Blaža Gregorca, ki je iz svojega češkega kluba Hradec Kralove na Daljni vzhod prispel šele včeraj, so se pomerili z izbrano vrsto Južne Koreje. Reprezentanca gostiteljev 23. zimskih olimpijskih iger ima v svojih vrstah šest naturaliziranih kanadskih hokejistov in enega Američana. Selekcijo vodi 50-letni nekdanji kanadski as Jim Peak, prvi in edini rojeni Korejec, ki je v ligi NHl osvojil Stanleyjev pokal. To mu je uspelo kar dvakrat z moštvom Pittsburgh Penguins v letih 1991 in 1992, igral pa je tudi za Los Angeles Kings in Otawa Senators. In Peak je zelo dobro pripravil svoje moštvo na domači olimpijski turnir, če gre soditi po njihovi igri proti slovenski zasedbi. Risi so sicer na začetku tekme imeli pobudo, a so storili preveč tehničnih napak za spremembo rezultata, svoj dan pa je imel tudi junak dvoboja, vratar Južne Koreje Matt Dalton, Kanadčan s korejskim potnim listom.

Enaintridesetletni čuvaj mreže je na trenutke slovenske napadalce spravljal v obup. V drugi tretjini so na ledu prevladovali vztrajni Korejci. Ko je na polovici tekme v vratih Luko Gračnerja zamenjal Matija Pintarič, so gostitelji v 32. minuti prišli na svoj račun z zadetkom Mika Testwuida. Slovenci so imeli precejšnje težave z vzpostavitvijo svoje igre, šele v zadnji tretjini so zares stopili na plin. Trud se jim je obrestoval šele v 52. in 54. minuti z zadetkoma Boštjana Goličiča in Anžeta Kuralta, ki je bil najboljši posameznik v slovenski vrsti. Risi se bodo lahko zdaj do prvega obračuna na olimpijskem turnirju v sredo, 14. februarja, proti ZDA povsem prilagodili na novo okolje in razmere za igro v dveh dvoranah. V predtekmovanju bo Slovenija igrala še proti Rusiji (16. februarja) in Slovaški (17. februarja). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije