SMUČARSKI SKOKI

Takoj bi podpisala Emino napoved

Nika Križnar najbolj vroče slovensko železo na Ljubnem. Nikjer drugje toliko navijačev kot ravno pod Rajhovko.
Fotografija: Nika Križnar dobro razpoložena pričakuje tekme na Ljubnem. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Nika Križnar dobro razpoložena pričakuje tekme na Ljubnem. FOTO: Voranc Vogel

LJUBLJANA • Na Ljubnem bodo od petka do nedelje tri tekme za svetovni pokal v ženskih smučarskih skokih, na katerih bo od Slovenk najvišje merila Nika Križnar, ki je kot osma ta čas naša najboljša skakalka v skupni razvrstitvi. Na včerajšnji novinarski konferenci je 18-letna skakalka iz Delnic v Poljanski dolini zaupala, da se že zaradi izjemnega vzdušja nadvse veseli spektakla na 90-metrski napravi pod Rajhovko.

Kako ste zadovoljni s svojo pripravljenostjo?
"Uvrstitve, ki sem jih dosegala v zadnjem obdobju, so bile lepe, ne bi se pa pritoževala, če bi se na kateri od tekem povzpela tudi kakšno stopnico višje. Moji skoki so dosti stanovitni, določene rezerve imam še pri odskoku in preletu čez hrbtišče. Če bi imela večjo višino, bi mi bilo lažje."

Kako vam je všeč skakalnica na Ljubnem?
"Imamo srečo, da smo jo lahko preizkusile že v torek, ko smo opravile šest skokov. Na začetku smo imele določene preglavice, saj se naprava precej razlikuje od tiste v Hinzenbachu, kjer smo tekmovale minuli konec tedna. A zadnji skoki so bili že kar lepi, če bom na tekmah še malo dodala s treninga, me nima kaj skrbeti."

Kako daleč je šlo?
"Daleč."
Ema Klinec mi je omenila, da jo ljubenska naprava spominja na vašo žirovsko 60-metrsko. Tudi vas?
"Da, malo res zaradi odskočne mize oziroma ostrega radiusa, zaradi katerega te stisne v nogah."

Imate morda na domači tekmi večjo tremo kot drugod?
"Zaradi številnih navijačev, med katerimi so tudi najbližji ter prijatelji in znanci, sem običajno nekoliko bolj živčna kot po navadi. V soboto bodo namreč z enim avtobusom prišli navijači Eme in našega kluba (Alpina Žiri), v nedeljo pa še z enim iz moje vasi. Ker ti dajo z glasnim spodbujanjem vedeti, da ti želijo najboljše, se želiš seveda še toliko bolj potruditi in se jim za podporo oddolžiti z dobrim dosežkom. Poskušala bom odmisliti tremo, se sprostiti in uživati."

Ali je glede na število gledalcev in vzdušje še katera od prireditev v ženskih skokih primerljiva z ljubensko?
"Ne, nikjer drugje ni toliko navijačev."

Najboljše skoke doslej v sezoni ste verjetno prikazali na ekipni preizkušnji v Zau, kajne?
"Verjetno tudi zato, ker je takrat rojstni dan praznoval moj oče, ki sem mu pred odhodom na Japonsko za darilo obljubila en lep skok."

Komu boste posvetili svoje ljubenske nastope?
"Trenerju Zoranu Zupančiču za ves vloženi trud v nas ter vsem Slovencem in navijačem ob izteku skakalnice."

Kakšen rezultat bi vas zadovoljil?
"Oh, to je pa težko vprašanje. Spadam med deseterico, s skoki, kakršne sem kazala nazadnje, sem lahko tudi med šesterico. Do stopničk mi še malo manjka, zanje bi se mi morali pokriti res vsi dejavniki."

Katere so vaše glavne favoritinje?
"Upam, da sem ena od njih. Najbolj vroče kandidatke za najvišja mesta so sicer Norvežanka Maren Lundby, Japonka Sara Takanaši in Nemka Katharina Althaus."

Kaj pa si obetate od sobotne ekipne preizkušnje?
"Zagotovo se bomo vse potrudile po naših najboljših močeh. Če bomo prikazale naše najboljše skoke, bomo lahko uvrščene zelo visoko."

Ema je napovedala, da boste tretje.
"Takoj podpišem. Za stopničke se bomo morale namreč zelo potruditi."

Ali že kaj pogledujete tudi proti svetovnemu prvenstvu v Seefeldu?
"Niti ne, ker grem korak za korakom, iz tekme v tekmo. Zdaj sem z mislimi povsem pri teh na Ljubnem. Če bi razmišljala že o svetovnem prvenstvu, bi imela preveč polno glavo." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije