KOLESARSTVO

Tadeja vzgajajo kot šampiona

Tudi Španec Matxin Joxean Fernandez navdušen nad Pogačarjem. Športni direktor ekipe UAE Emirates pravi, da Komendčan ne pozna strahu.
Fotografija: Matxin Joxean Fernandez kot športni direktor vodi ekipo UAE Emirates. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Matxin Joxean Fernandez kot športni direktor vodi ekipo UAE Emirates. FOTO: Reuters

BECERRIL DE LA SIERRA – Na Vuelti kolesarski svet navdušuje Tadej Pogačar, ki ima dober teden pred 21. rojstnim dnevom dve etapni zmagi. Še vedno je v igri za uvrstitev na zmagovalni oder v Madridu in za belo majico najboljšega mladega kolesarja.


Uspehe dosega v ekipi UAE Emirates, ki jo vodi Matxin Joxean Fernandez. Španski športni direktor je dejal, da bodo iz mladega Slovenca naredili šampiona svetovnih razsežnosti.

Je tudi vas Tadej presenetil z meteorskim vzponom?
"Vedno je prehiteval svoja leta, poznam ga od mladinskih dni, nikoli ni poznal strahu. Zdaj počne enake stvari, ki jih je vajen že več let, le proti bolj znanim tekmecem in s precej večjo medijsko pozornostjo."

A je drugače premagovati vrstnike kot prekaljene ase Quintano, Valverdeja in Lopeza …
"Gotovo je zdaj konkurenca močnejša, a na Tadeja nikoli nismo gledali kot na le še enega dobrega kolesarja, vzgajamo ga kot šampiona. Zaradi njegovega izjemnega napredka se sicer vse dogaja eno leto prej, kot smo načrtovali. Na prvi Vuelti bi moral nastopiti prihodnje leto, leto za tem bi moral ognjeni krst doživeti še na Touru. Po odličnih predstavah in spomladanskih zmagah v Algarveju in Kaliforniji smo se odločili, da bo imel letos manj dirkalnih dni, a bo že nastopil na tritedenski dirki."

V zadnjih desetletjih je bilo nekaj mladih kolesarjev v vrhu tritedenskih dirk, ki so zgodaj zablesteli, a je nato njihova zvezda hitro ugasnila. Bi se to lahko zgodilo Pogačarju?
"Ne, Tadej je vajen dirkanja za najvišja mesta od mladih nog. Pozorni smo, da ni prevečkrat na startu. Zato bo letos po Vuelti nastopil le še na SP, ki je zelo pomembno zanj in slovensko reprezentanco. Če bo želel nastopiti še na kakšni enodnevni dirki, mu bomo ustregli, ekipa pa od njega letos ne bo zahtevala nič več. Tudi mi si želimo, da bi bil njegov razvoj kar se da naraven in postopen."

Kakšno vlogo ima v sodelovanju med vami in Pogačarjem slovenski selektor Andrej Hauptman, ki je del vaše ekipe?
"Ko smo s Tadejem podaljšali pogodbo do leta 2023, si je Andreja želel ob sebi, saj mu zaupa. Zaupam mu tudi jaz, saj sem bil njegov športni direktor pri ekipi Vini Caldirola, pri kateri sva sodelovala leta 2003. Odtlej sva ostala v osebnih stikih. Njegova navzočnost je dobra rešitev, z njim se Tadej bolje počuti v ekipi, kjer se govori le italijansko in angleško."

Kakšna je kadrovska prihodnost ekipe UAE, bo imel Pogačar ob sebi dovolj močnih kolesarjev, da se bo boril za vrh na tritedenskih dirkah? Na Vuelti je v gorskih etapah nemalokrat ostal sam.
"V ekipi imamo močne kolesarje, kot sta Sergio Henao in Valerio Conti, ki je nosil rožnato majico na Giru. Morda nista v najboljši formi, a Tadej ni bil prepuščen sam sebi. Sam je s tekmeci ostajal le, ko se je naredila selekcija in je bilo v ospredju le še 10 kolesarjev."

Kdaj bo Pogačar po vaši oceni zrel za zmago na tritedenski dirki?
"Nikamor se nam ne mudi. Zdaj mora uživati in dirkati iz dneva v dan. Za sezono 2020 še nimamo načrta, gotovo si bomo postavili nekoliko višji cilj kot letos, a brez prevelikih pritiskov." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije