GREŠNIK

Štiri leta kazni za doping Domna Hafnerja

Atlet je v pol leta postal že tretji slovenski športnik, ujet s prepovedanimi poživili. Državni prvak v polmaratonu je vzorec z darbepoetinom oddal po teku v Dubaju.
Fotografija: Domen Hafner (levo) je priznal jemanje prepovedanih poživil. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Domen Hafner (levo) je priznal jemanje prepovedanih poživil. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Ker je doping normalni del današnjega etično razveljavljenega športnega sveta, ne preseneča, da so pri jemanju prepovedanih poživil v le pol leta ujeli še enega slovenskega športnika. Pa šalo (ne) na stran, tudi ta je z Gorenjskega. Najprej so pri vnovičnem preverjanju vzorcev odkrili dopinški greh biatlonke Teje Gregorin, ta živi v vasi Hotemaže, na olimpijskih igrah v Južni Koreji je bil naiven hokejist Žiga Jeglič iz Podbrezij, zdaj pa je laboratorijska analiza razkrila, da se je nedovoljenih snovi posluževal tudi atlet Domen Hafner, član AK Železniki, sicer pa doma z Gabrške Gore nad Škofjo Loko. Štiriindvajsetletni atlet in nekdanji kolesar kranjske Save, je državni prvak v polmaratonu na 21 km, je zaradi uživanja darbepoetina že dobil štiriletno prepoved nastopanja. Hafnerja so preverili po nastopu 27. januarja na maratonu v Dubaju, tam je zasedel 17. mesto, z osebnim rekordom 2:22:16 pa je za slabi dve minuti zaostal za normo za evropsko prvenstvo v Berlinu, ta je sicer 2:20:30. Kontrolni izidi vzorcev, vzetih v domovini, so nato pokazali dopinško oplemenitenje telesa mladega tekača. Hafner je pred Dubajem slavil zmago na 40. novoletnem teku v Varaždinu, se je pa po pozitivnem vzorcu A odpovedal testiranju vzorca B in priznal kršitev pravil.

Številni kaznovani

»Dva urinska vzorca, odvzeta po maratonu v Dubaju po prihodu v domovino 29. januarja, sta po poročilu Mednarodne dopinške organizacije Wada akreditiranega laboratorija v Seibersdorfu vsebovala darbepoetin,« so kratko birokratsko zapisali v Slovenski antidopinški organizaciji Sloado. Domen Hafner je 28. maja lani na 37. maratonu treh src v Radencih zasedel skupno tretje mesto (1:11:07) in s tem osvojil tudi naslov slovenskega prvaka v polmaratonu. Leta 2016 je aprila v Postojni zmagal med člani na slovenskem prvenstvu na 10.000 m (31:43,38), junija v Novi Gorci na 5000 m (14:54,54) pa na atletskem pokalu. Konec oktobra je bil tretji na 21 km na ljubljanskem maratonu (1:09:29). Kot še član kranjskega Triglava je slovenske državne barve zastopal leta 2015 na evropskem prvenstvu v krosu in v francoskem Hyèresu in med mlajšimi člani do 23 let končal na 61. mestu. V drugi ligi na evropskem ekipnem prvenstvu v bolgarski Stari Zagori je bil sedmi na 5000 m (15:21,40), na tej razdalji pa je slavil tudi na slovenskem pokalu. Njegov atletski trener je slovenski rekorder v maratonskem teku Roman Kejžar. Ko smo že omenili Gregorinovo in Jegliča, je treba navesti, da njima kazni še niso izrekli, Hafner pa po hitrem postopku ne bo smel nastopati naslednja štiri leta. Med trenutno suspendiranimi slovenskimi športniki so še kolesar Jure Kocjan (EPO), plavalka Špela Bohinc (izogibanje odvzemu vzorca) in kolesar Igor Kopše (zavrnitev odvzema vzorca), vsi imajo od lani štiriletno prepoved, in kolesar Kristjan Fajt (EPO) s tremi leti in devetimi meseci kazni ter plavalka Tanja Šmid (GW 1516) s štirimi leti, kazni sta začeli veljati leta 2016.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije