Stari znanec Slovenije razočaran, ker je konec

Letošnjo sezono so prekinili tudi v kontinentalni hokejski ligi, se pravi razširjeni ruski Tam ima vidno vlogo Vladimir Krikunov, nekdaj selektor risov ter trener Jesenic in Celja
Fotografija: Vladimir Krikunov je pred sedmimi leti v Mariboru gostoval z reprezentanco Kazahstana. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Vladimir Krikunov je pred sedmimi leti v Mariboru gostoval z reprezentanco Kazahstana. FOTO: Tadej Regent

Ugibanja ni več, tudi čez najmočnejše klubsko tekmovanje na ledenih ploskvah stare celine je predčasno padel zastor. Ukrepi ob razširitvi koronavirusa so pokvarili scenarij sezone v razširjeni ruski ligi (KHL), četudi so ob prvi prekinitvi pred enim tednom razgrinjali različne možnosti nadaljevanja sezone.

Med najbolj razočaranimi je Vladimir Krikunov, nekoč selektor naših risov ter izjemen trener na Jesenicah in v Celju. Gre za enega vodilnih dejavnih strokovnjakov iz cenjene sovjetske hokejske šole, minuli teden je praznoval 70. rojstni dan, poln energije se je lotil priprave svojega Dinama iz Moskve za letošnjo končnico. V uvodnem krogu so njegovi modro-beli ugnali mestne tekmece rdeče-belih dresov, hokejiste Spartaka, v seriji s 4:2, pred vrati pa je bil že izziv na ravni finala. Konferenčni polfinale je namreč prinašal največji hokejski derbi v Moskvi med Dinamom in slovitim CSKA – nogometni je tisti med Spartakom in CSKA –, veselil se ga je tudi avtoritativni mož na klopi, ki je nekoč tudi hokejski Sloveniji razkrival nova obzorja.

Motiva za delo mu nikdar ni zmanjkalo, po vrnitvi iz naše dežele je uspešno med svetovno elito vodil reprezentance Rusije, Kazahstana in Belorusije, s slednjo se je celo v Salt Lake Cityju 2002 senzacionalno prebil v olimpijski polfinale. Novi izziv pa je našel na klubski sceni močne KHL, nazadnje je po treh sezonah v Nižnjekamsku in dveh v Jekaterinburgu pred dvema letoma prevzel moskovski Dinamo, klub spoštovanja vredne tradicije, ne nazadnje je tu prestal izjemno hokejsko šolo tudi Aleksandr Ovečkin, eden od vodilnih zvezdnikov zadnjega desetletja v NHL.

Nevarno zanj, saj je star


Krikunov je s svojim moštvom brez zapletov uresničil poglavitni cilj uvrstitve v končnico za prestižni Gagarinov pokal, moštvo ustrezno pripravil za serijo z motiviranim Spartakom, po uspešno opravljeni nalogi (4:2 v zmagah) pa čas odšteval do naslednje visoke ovire – CSKA. »Kakšna prekinitev neki,« so ga kar razjezili prvi namigi o tem, da bi z moštvom zaradi širitve koronavirusa tudi v Rusiji moral na predčasne počitnice. »Slišim, da naj bi bilo nevarno za igralce. Dajte no ... Če je za koga nevarno, je zame, jaz sem star, igralci so mladi,« so odmevale njegove besede v dneh, ko so se številni njegovi kolegi že sprijaznili s prekinitvijo sezone, iz katere so že kar takoj po uvrstitvi v konferenčni polfinale izstopili hokejisti Jokerita iz Helsinkov, zaradi varovanja zdravja so tudi v Kazanu in Nur-Sultanu, nekdanji Astani, napovedali bojkot nadaljevanja sezone. In tako se je tudi nekdanji selektor risov moral sprijazniti s tem, da velikega derbija z uglednimi mestnimi tekmeci, sicer najboljšimi v ligaškem delu sezone in zato tudi s št. 1 pred končnico, ne bo.

Pa četudi je upal, da se bodo uresničile napovedi tistih v vodstvu tekmovanja, ki so razmišljali le o nekajtedenskem oddihu, nato pa o majski končnici namesto že odpovedanega svetovnega prvenstva v Švici. Na mizi so bili tudi predlogi o junijsko-julijskem tekmovanju na ledenih ploskvah, toda to je bilo tudi za uglednega Dinamovega stratega vendarle daleč od realnosti. »Ne, ne verjamem, da bi lahko to izpeljali. Tujci so naše klube že zapustili, zdaj so s svojimi družinami in sorodniki v domačih krajih, ne bodo se vračali za končnico. Ne nazadnje povsod po Evropi zapirajo meje, zapleta se z letalskimi prevozi,« je poudaril Krikunov v pogovoru za spletno stran matchtv.ru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije