1. SNL

Štajerci imajo dovolj porazov

Nogometaši Maribora v četrtek nad Romune z novim trenerjem na klopi.
Fotografija: Tudi veteran Rok Kronaveter (v vijoličnem, desno Radovan Karanović) je po tekmi v Domžalah priznal, da tako ne gre več naprej. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Tudi veteran Rok Kronaveter (v vijoličnem, desno Radovan Karanović) je po tekmi v Domžalah priznal, da tako ne gre več naprej. FOTO: Jože Suhadolnik

Polnih pet krogov nove sezone v 1. SNL je zdržal na klopi Maribora trener Radovan Karanović. Zadnji poraz v Domžalah ga je odnesel, štajerski nogometaši bodo v četrtek (20.15) na tekmi z Romuni v Ljudskem vrtu igrali pod vodstvom novega poveljnika. Vijoličasti voz je šel v zadnjem mesecu opazno navzdol, kdo ve, zakaj so vodilni v klubu tako dolgo odlašali z logično potezo.

Brezvoljna in apatična igra, poraz z 2:3, ki bi moral biti veliko višji, in ponavljajoča se nemoč Štajercev na igrišču so naposled odnesli Karanovića, ki je v resnici – glede na učinek in podobo moštva v novi sezoni – še dolgo zdržal na položaju šefa mariborske stroke. Po šestih zaporednih ničlah (Šerif, Koper, Helsinki, Olimpija, Helsinki, Domžale) ne bi ostal nekaznovan niti Jose Mourinho, kako bi to uspelo trenerju, ki je bil vendarle predviden za gasilca in se po prvih samostojnih pripravah opazno ni več znašel na klopi Maribora. Štajerci so v petih pripravljalnih tekmah premagali le Čardo Martjanci, in četudi odmislimo nepomembnost tovrstnih tekem, ni bilo nič bolje niti pozneje.

Da ena lastovka (zmaga s Soligorskom v Turčiji) ne more prinesti pomladi, bi morali najbolje vedeti prav v taboru vijolic, ki cvetijo – pomladi.

Ni bilo alternative

Športni direktor Marko Šuler se je moral odzvati, v nasprotnem primeru bi lahko ogrozil še svoj položaj. Že tako je nerazumljivo odlašal, potem ko smo se naposlušali poudarjanja zapravljenih priložnosti Maribora (tudi po tekmah, ko jih je tekmec zapravil trikrat več) in domnevne smole po tekmah, ko bi moral Maribor izgubiti še z večjo razliko, kot je. Po Domžalah ni bilo alternativne rešitve: ne trener ne igralci niso več »vedeli, kaj gre narobe« – v takem primeru je razplet zgodbe znan.

V dobro Štajercev in slovenskega nogometa lahko le upamo, da bo šok terapija obrodila vsaj kratkoročne sadove in bo Maribor v dveh tekmah boljši od romunskega Cluja (18. in 25. avgust). Le morebitna uvrstitev v konferenčno ligo bi namreč ohranila naš klubski nogomet nad vodo, zagotovila vsaj minimalen ugled slovenskega prvenstva, NK Maribor pa ustrezna finančna sredstva za nujno kadrovsko krepitev moštva. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije