TENIS

Srbija na nogah: Nole veliko zmago primerjal s plezanjem na Mount Everest

Epski polfinale se je končal po začetku policijske ure.
Fotografija: Nole se je uvrstil v finale po epski zmagi. FOTO: Christian Hartmann, Reuters
Odpri galerijo
Nole se je uvrstil v finale po epski zmagi. FOTO: Christian Hartmann, Reuters

Srbski teniški igralec Novak Đoković si je v petek po epskem polfinalnem obračunu z zmago proti Špancu Rafaelu Nadalu zagotovil preboj v finale odprtega prvenstva (OP) Francije. Đoković je Nadalu prizadejal šele njegov tretji poraz v zadnjih 16 letih in 108 dvobojih na pariškem pesku, sam pa se je uvrstil v šesti pariški finale. V 58. medsebojnem obračunu je zmagal s 3 : 6, 6 : 3, 7 : 6 (4), 6 : 2 in tako ostaja na lovu za 19. turnir velike četverice. Z morebitno nedeljsko zmago bi postal prvi moški teniški igralec v več kot 50 letih, ki bi vse štiri največje turnirje osvojil vsaj po dvakrat.

Đoković, zmagovalec Roland Garrosa leta 2016, ki je Nadala na turnirju premagal tudi leta 2015, se bo v finalu pomeril z Grkom Stefanosom Cicipasom. Ta je z zmago s 6 : 3, 6 : 3, 4 : 6, 4 : 6, 6 : 3 proti Nemcu Alexandru Zverevu postal prvi Grk z uvrstitvijo v finale grand slama.

Nadal je priznal, da se mu je poznala utrujenost. FOTO: Christian Hartmann, Reuters
Nadal je priznal, da se mu je poznala utrujenost. FOTO: Christian Hartmann, Reuters
Nadal, ki bi z uvrstitvijo v finale postal pri 35 letih najstarejši finalist Pariza v moderni dobi, ostaja pri 20 največjih turnirskih zmagah. Toliko jih ima tudi Švicar Roger Federer.


Eden treh najboljših dvobojev


»Privilegij se je bilo pomeriti z Rafo v tako neverjetni tekmi. Današnji dvoboj je bil moj najboljši dvoboj v Parizu,« je po štirih urah in 11 minutah boja povedal 34-letni Đoković. To je bila zanj šele druga zmaga v devetem medsebojnem obračunu s Špancem na pariškem pesku. »Vsekakor je bil to eden mojih treh najboljših dvobojev v karieri.«

To je bil Nadalov prvi poraz v 14 polfinalih v francoski prestolnici. »Najverjetneje danes ni bil moj najboljši dan, čeprav sem se boril. Včasih zmagaš, včasih izgubiš. Imel sem veliko priložnost. Nekaj točk je bilo norih, a poznala se je utrujenost.«


Konec dvoboja ob prisotnosti gledalcev


Đoković je povedel v zmagah proti Nadalu s 30 : 28. FOTO: Christian Hartmann, Reuters
Đoković je povedel v zmagah proti Nadalu s 30 : 28. FOTO: Christian Hartmann, Reuters
Đoković je dvoboj končal s 50 neubranljivimi udarci, Nadal pa je naredil 55 neizsiljenih napak. »Težko je najti besede, večje od vseh superlativov, s katerimi bi lahko opisal Rafov dosežek na Rolandu Garrosu. Vsakič, ko z njim stopiš na igrišče, veš, da boš moral nekako preplezati Mount Everest, če ga boš hotel tu premagati.« Zdaj v medsebojnih dvobojih z Nadalom vodi s 30 : 28 v zmagah.

Organizatorji so 5000 gledalcev na stadionu Philippa Chatriera presenetili tudi s tem, da so si dvoboj kljub policijski uri, ki začne veljati ob 23. uri, lahko ogledali do konca. »Po dogovoru z državnimi oblastmi se bo dvoboj končal ob vaši prisotnosti,« je navdušenim gledalcem dejal napovedovalec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije