SKOK S PALICO

Spremenila tudi način razmišljanja

Tina Šutej izboljšala državni rekord in izpolnila normo za OI. Verjame, da lahko s palico preskoči tudi 480 centimetrov.
Fotografija: Tina Šutej se je 470 cm povzpela na 14. mesto svetovne lestvice. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Tina Šutej se je 470 cm povzpela na 14. mesto svetovne lestvice. FOTO: Voranc Vogel

VARAŽDIN – Na ekipnem evropskem prvenstvu druge lige v Varaždinu so slovenski atleti osvojili drugo mesto za Estonijo in tako ostali v tretjem kakovostnem razredu. Zbrali so štiri zmage, dve posamični in dve štafetni, najodmevnejši pa je bil vsekakor rezultat Tine Šutej. V skoku s palico je s preskočenimi 470 cm zboljšala državni rekord na prostem, izpolnila normo za olimpijske igre v Tokiu in potrdila, da je letos zelo dobro pripravljena.

Šutejeva je absolutni državni rekord skočila leta 2014 v dvorani v Moskvi (471), v soboto pa je drugič v karieri preletela 470 cm, pri čemer so bile razmere vse prej kot idealne. Kakovostna razlika med tekmovalkami 12 držav je bila tolikšna, da je bila začetna višina že pri 225 cm. Na koncu je drugouvrščeno Danko Caroline Bonde Holm ugnala za več kot pol metra (405).
»Tega sem že kar navajena z domačih tekem, le na treh mitingih v tujini sem imela letos konkurenco. A s tem se poskušam čim manj obremenjevati. Ni najbolj prijetno tako dolgo čakati na prvi poskus, težava je tudi, ker imaš same zaporedne skoke, če ni nobene tekmice, vmes je resda pet minut časa, a vseeno,« pravi Šutejeva. Ker atleti na tekmovališče ne smejo vnesti elektronskih naprav, branje knjige pa Tine – kot je sama dejala – ne bi aktiviralo med tekmo, se bolj posveča sproščanju, v varaždinskem primeru zaradi hude pripeke tudi ohlajanju in hidriranju.

Na SP bo cilj finale

Državni rekord na prostem je letos enkrat že popravljala. V Jockgrimu ga je s 463 cm izboljšala po osmih letih, na novega je čakala manj kot mesec dni, za nameček ga je popravila dvakrat v četrt ure. »Zelo sem vesela, da mi je uspelo povezati dva skoka na 465 in 470 cm, da se nisem telesno in psihično izpraznila na 465, ampak sem zbrala energijo in se osredotočila na normo,« je dejala 30-letna članica Massa. »Vsekakor je to moja najboljša sezona doslej, a pripravljena sem še za boljše rezultate. Menim, da lahko na neki normalni tekmi z dobrimi razmerami preskočim 480,« je prepričana Šutejeva, ki boljše in stanovitnejše nastope pripisuje več dejavnikom.

»Bazični treningi so bili res dobri. Nobenih težav s poškodbami ni bilo, malce smo popravljali tehniko, odpravljali majhne napake, z dobrimi treningi se je spremenil tudi način razmišljanja. Bolj sem si začela zaupati. Ne razmišljam več, kaj bo, če česa ne dosežem, ampak kako bom preskočila določeno višino. To je gotovo ena ključnih stvari, seštevek vsega naštetega pa botruje boljšim rezultatom,« razkriva atletinja, ki je velik napredek dosegla s trenerjem Milanom Krajncem, s katerim sodelujeta tretje leto. S 470 cm se je Šutejeva zavihtela na 14. mesto svetovne lestvice, njen pogled pa že sega proti SP v Dohi. »Cilj bo vsekakor finale, želim pa si tudi skočiti višje od 470 cm. Za Doho je cilj vsekakor tudi absolutni državni rekord,« še dodaja za zdaj druga slovenska atletska potnica na OI, potem ko si je nastop v Tokiu že pred časom zagotovila Maruša Mišmaš na 3000 m z zaprekami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije