SLOVO LEGENDE

Šport v šoku: umrl je legendarni Maradona

Slavni argentinski nogometaš je bil star 60 let.
Fotografija: Diego Maradona. FOTO: Agustin Marcarian Reuters
Odpri galerijo
Diego Maradona. FOTO: Agustin Marcarian Reuters

Svet športa je v šoku. Poslovil se je eden najboljših nogometašev vseh časov. V 61. letu starosti je umrl nekdanji argentinski nogometaš Diego Maradona, je sporočil njegov tiskovni predstavnik.

Tiskovne agencije so sprva poročale, da je Maradona, ki je doživel srčni napad, v kritičnem stanju, kar je prinašalo še kanček upanja, da bo sloviti Argentinec morda vseeno preživel. A je sledil šok, ki je pustil v veliki žalosti množice južnoameriških navijačev in ljubiteljev nogometa po vsem svetu.

Maradona je bil v začetku meseca operiran na možganih zaradi krvnega strdka, 11. novembra je bil odpuščen iz bolnišnice, kjer je ostal dlje, kot so pričakovali, saj so se pojavile težave zaradi abstinenčne krize.

 


Odzivi na smrt Maradone
Oglasili so se Čeferin, Messi, Pele, Ronaldo.





Maradono so v javnosti nazadnje videli na njegov rojstni dan, 30. oktobra, ki ga je preživel delovno, a ni bil v najboljšem zdravstvenem stanju.

Pred prvo tekmo Gimnasie po koronskem premoru je sicer na kratko prišel na stadion, tam je celo sprejel čestitke in darila. Da ni v najboljšem stanju, pa je bilo jasno, saj sta ga med hojo podpirala dva spremljevalca. Sledil je rutinski pregled zaradi izčrpanosti, a so mu odkrili strdek v možganih. Operativni poseg, ki ga je opravil njegov osebni zdravnik, je uspel in Maradono so poslali v domačo oskrbo pod zdravniškim nadzorom.

 

Slavna Božja roka


Svetovno slavo in kultni status pa je v srcih ljubiteljev nogometa doma v Argentini in po svetu dosegel s svojimi dejanji in igrami na svetovnem prvenstvu v Mehiki leta 1986, ko je z roko dosegel gol proti Angliji. V medijih je tako Maradonova roka dobila vzdevek kar Božja roka. Gre za besedno zvezo, ki jo je uporabil sam legendarni nogometaš. Na tem zaključnem turnirju so Argentinci osvojili naslov svetovnih prvakov, v velikem finalu so premagali Nemce s 3 : 2.




Nekdanji argentinski reprezentant in svetovni prvak je bil sicer nazadnje trener argentinskega kluba z imenom Gimnasia de La Plata. Maradona je v svoji bogati nogometni karieri igral za Argentinos Juniors, Boco Juniors, Barcelono, Napoli, Sevillo ter Newell's Old Boys.

Kot trener je delal v Mehiki, Združenih arabskih emiratih in rodni Argentini. Med letoma 2008 in 2010 je bil tudi selektor argentinske reprezentance.
 

Odzivi

Ob tej žalostni novici so se mnogi že odzvali na družabnih omrežjih. Med drugimi tudi Luka Dončić, ki je zapisal, naj počiva v miru. 


Rafael van de Vaart je zapisal, da je žalosten ob tej novici. Dodal je, da je bila zaradi njega številka 10 zanj magična. »Nogomet je izgubil enega izmed največjih. Pogrešali te bomo in vedno se te bomo spominjali.«


Družini so izrekli sožalje tudi v klubu Barcelona. 


Pri Manchesterju so zapisali, da se je poslovil eden največjih.


Didier Drogba je zapisal, da je bil njegov prvi nogometni dres ravno Maradonov in da je on tisti, zaradi katerega je vzljubil nogomet. 


Usain Bolt se mu je posvetil tako. 


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije