ŽALOSTNA VEST

Smučarski svet zavit v črnino, umrl je Janez Šter

Ukvarjal se je z različnimi športi, tudi s smučanjem.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images/istockphoto

Umrl je Janez Šter, gospodarstvenik, nekdanji podpredsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) ter dolgoletni predsednik tradicionalnega mednarodnega tekmovanja mladih v alpskem smučanju za pokal Loka, so danes sporočili s SZS.

Škofjeločan Šter, rojen leta 1931 v Dupljah na Gorenjskem, je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja po vzoru gimnazije v avstrijskem Stamsu protagonist vzpostavitve športne »smučarske gimnazije« v Škofji Loki, s katero so mladim športnikom zagotavljali kakovostne pogoje za dokončanje srednje šole in nadaljevanje študija.

Kot 17-letnik je leta 1947 ustanovil Fizkulturno društvo Duplje, v katerem so se ukvarjali z različnimi športi, tudi s smučanjem. Leta 1950 je odšel v Ljubljano na učiteljišče, kjer se je vključil v smučarski klub Enotnost, v sekcijo za smučarski tek. Tekmoval je predvsem v štafetah, skupaj z bratoma Pavčič in s Tonetom Fornezzijem.

Po končani šoli je postal učitelj v Poljanski dolini, zadolžen za Trebijo, Leskovico, Gorenjo vas, Poljane. Kasneje ga je po študiju ekonomije življenjska pot zanesla v gospodarstvo. Bil je generalni direktor Alplesa, vodilni predstavnik Slovenijalesa, v nekdanji državi je vodil tudi Stanovanjski sklad, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bil izbran za vodenje sanacije nekdanjega avtomobilskega velikana iz Novega mesta IMV, izhaja iz javno dostopnih podatkov.

Za doprinos k športu je prejel priznanja domačega škofjeloškega Smučarskega kluba Alpetour, Športne zveze Škofja Loka, Smučarske zveze Slovenije. Je tudi prejemnik priznanja prostovoljska plamenica, ki mu ga je za dolgoletno prostovoljno delo v športu in prispevek k razvoju smučanja podelil Olimpijski komite Slovenije.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije