SKOKI

Slovenski orli z Laniškom na čelu pokazali kremplje

Naši smučarski skakalci se odlično počutijo v zasneženi Ruki na Finskem. Ker so Nemci pripotovali brez opreme, so kvalifikacije preložili na danes.
Fotografija: Žiga Jelar je včeraj v Ruki trikrat preletel 140 metrov. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Žiga Jelar je včeraj v Ruki trikrat preletel 140 metrov. FOTO: Leon Vidic

V Ruki, kjer so včeraj novo sezono svetovnega pokala odprli najboljši nordijski kombinatorci ter smučarski tekači in tekačice, se bodo skakalci prvič v tej tekmovalni zimi za točke potegovali na zasneženi napravi. Na prošnjo Nemcev, ki so na Finsko pripotovali brez opreme, so prireditelji nekoliko spremenili spored. Kvalifikacije, ki bi morale biti včeraj, so po glasovanju trenerjev preložili na današnji dan, začeli pa jih bodo ob 8.30 po lokalnem času (ob 7.30 po srednjeevropskem), torej poldrugo uro pred startom tekme (9.00).

Skakalci (v Ruki se jih je zbralo 67 iz 17 držav) so imeli tako včeraj na voljo tri serije za uradni trening, na katerem so Slovenci po pričakovanju zapustili zelo dober vtis. Že pred odhodom na sever Evrope so vsi po vrsti izžarevali pozitivno energijo in komaj čakali, da prvič v tej sezoni izkusijo prave zimske razmere, v katerih se odlično počutijo. Domžalski as Anže Lanišek, ki je na največji finski skakalnici lani poletel do krstne zmage v svetovnem pokalu, izjemno uživa že ob pogledu na zasneženo okolico. Že večkrat nam je omenil, da je zima zanj najlepši letni čas. Da se pri nizkih temperaturah (živo srebro se je včeraj v Ruki spustilo pod –10 stopinj Celzija) odlično znajde, je pokazal že v prvi seriji za trening, v kateri ga je odneslo kar do 147 metrov.

Tako se je 26-letni član SSK Mengeš, ki je bil tudi v drugi seriji najboljši (139,5 m), na pičlega pol metra približal rekordu velike naprave Rukatunturi, ki si ga lastijo trije šampioni: Avstrijec Stefan Kraft (2017), Japonec Rjoju Kobajaši (2018) in Nemec Karl Geiger (2019). Kar 149,5 metra daleč je včeraj odjadral Norvežan Kristoffer Eriksen Sundal.

Ruka ima svoj čar

Že včeraj so krila široko razprli tudi Anžetovi reprezentančni kolegi in kot orli, ki se v zraku bliskovito poženejo za svojim plenom, leteli daleč proti dnu skakalnice. V ledeni zrak je z užitkom zarezal najizkušenejši slovenski skakalec Peter Prevc. »Ruka je zame eno od najboljših prizorišč. Resda na tekmah ni veliko gledalcev, toda kraj, ki deluje umirjeno in zaspano, ima svoj čar. Vse je na kupu, tekaški stadion je v neposredni bližini, isti konec tedna tam tekmujejo smučarski tekači in kombinatorci. Ker spimo tako blizu dogajanju, od apartmaja imamo, denimo, vsega pet minut hoje do vedno zelo dobro pripravljene skakalnice, celo iz sobe slišimo uradnega napovedovalca. Če sem pikolovski, le hrana ni po mojem okusu,« se je razgovoril 30-letni član kranjskega Triglava, ki je na tamkajšnjih tekmah doživel že marsikaj.

Edine stopničke na Finskem si je s tretjim mestom leta 2016 priskakal prav v Ruki, in to s padcem! Na najnižjo stopnico zmagovalnega odra bi se tam zavihtel tudi tri leta pozneje, če ga ne bi po tekmi diskvalificirali zaradi neustreznega tekmovalnega dresa. »No, bil pa sem že tudi 29.,« se je svoje najslabše uvrstitve v tem finskem prizorišču v smehu spomnil najstarejši od bratov Prevc. Kakor koli že; slovenski orli so z vrhunskimi nastopi – ob Anžetu in Petru so se izkazali tudi Žiga Jelar, Lovro Kos, Domen Prevc in Timi Zajc – na treningu napovedali boj za vrh na obeh tekmah ta konec tedna.
 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas