Slovenski košarkarji varni

V časovni stiski se krepi pobuda o takojšnjem prehodu h končnici lige NBA.
Fotografija: Goran Dragić in Luka Dončić lahko le ugibata, kdaj se bosta vrnila pod obroče. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Goran Dragić in Luka Dončić lahko le ugibata, kdaj se bosta vrnila pod obroče. FOTO: Reuters

Če jih ne bi ustavil virus, velik le nekaj milijardink metra, bi orjaški košarkarji danes končali redni del lige NBA, konec tedna pa bi se lotili končnice. Toda odkar je komisar tekmovanja Adam Silver 12. marca prekinil prvenstvo, nestrpni ljubitelji športa niso dobili odgovora, ki si ga tako želijo, le vsak dan nova neprijetna vprašanja.

Nekateri trenerji zato že proučujejo igro najverjetnejših tekmecev v prvem krogu izločilnih bojev.
Minuli teden so košarkarji vseh 30 moštev prejeli čeke z nezmanjšanimi zneski, medtem pa vodstvo NBA in sindikat igralcev nadaljujeta pogajanja o finančnih ukrepih v primeru zmanjšanja števila tekem. Po prvotnem sporedu bi morala vsaka zasedba v rednem delu sezone nastopiti 82-krat, doslej pa sta najdlje prišla Dallas z Luko Dončićem in Atlanta s po 67 dvoboji. LA Lakers, vodilni v zahodni konferenci, so jih odigrali najmanj (62), Miami z Goranom Dragićem in Denver z Vlatkom Čančarjem sta v zlati sredini s 65.

Za manjkajoče nastope bi klubi potrebovali pet tednov, tako dolgo traja tudi končnica, ki bi se morala končati najpozneje 21. junija. A v nevarnih razmerah se bo vse podaljšalo.
 

Prvaki nared za vse


Upoštevati moramo, da bi košarkarji potrebovali čas za pripravo – eden od uradnih predlogov navaja 25-dnevni program, v katerem bi moštva 14 dni vadila skupaj –, zato so se tudi večni optimisti sprijaznili, da bi ligo NBA težko pognali pred 1. julijem in da je v celotnem obsegu ne bi mogli dokončati pred septembrom. Kot na dlani je, da bi morali igrati pred praznimi tribunami, več nejasnosti pa je na drugih področjih. Ali bi dvoboje priredili v velikih dvoranah ali v vadbenih objektih? Bi celotno dogajanje preselili v eno mesto – Las Vegas?

Zaradi časovnih omejitev se krepi pobuda, da bi odpovedali vse manjkajoče tekme rednega dela. S tem bi se strinjali pri LA Lakers in Milwaukeeju, saj bi vstopili v končnico kot št. 1 v svojih konferencah, manj zadovoljna bi bila moštva, ki še vedno upajo na izločilne boje. Na vzhodu lige NBA je 9. Washington resda zbral kar šest zmag manj kot 8. Orlando, zato pa je tesneje na zahodu, kjer Portland računa, da bi nadomestil tri zmage zaostanka za Memphisom.

»Slovenska« moštva so na varnem: Denver je 3. med zahodnjaki in Dallas 7., Miami pa 4. med vzhodnjaki.

»Mi se pripravljamo na vse možne scenarije,« je zagotovil Torontov trener Nick Nurse na vprašanje, ali že proučuje igro Brooklyna, s katerim bi se lanski prvak srečal ob skrajšanem scenariju. Bolj konkreten je bil Milwaukeejev strateg Mike Budenholzer in priznal, da je vzel pod drobnogled igro Orlanda. Če bi v ligi NBA prečrtali manjkajoče tekme, bi se v 1. krogu izločilnih bojev v vzhodni konferenci srečali: Milwaukee (1) - Orlando (8), Toronto (2) - Brooklyn (7), Boston (3) - Philadephia (6) in Miami (4) - Indiana (5); zahodna konferenca: LA Lakers (1) - Memphis (8), LA Clippers (2) - Dallas (7), Denver (3) - Houston (6) in Utah (4) - Oklahoma (5). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije