MARTINA RATEJ

Slovenska olimpijka obtožena dopinga, njen trener pa: Tedaj se je borila za svoje življenje

Martina pravi, da je v njeno telo klostebol prišel v času zdravljenja.
Fotografija: FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Matej Družnik, Delo

Martina Ratej je danes dobila začasno prepoved nastopanja. Že 16. januarja je izvedela, da je bil njen naknadni test A z olimpijskih iger v Londonu 2012 pozitiven. Na podlagi zdravstvene dokumentacije trdi, da je prepovedani klostebol prišel v njeno telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred olimpijskimi igrami (OI).


Šok: slovenska športnica dopingirana na olimpijskih igrah?


Ratejeva je priznala, da so bile v njenem vzorcu izpred osmih let res sledi omenjenega anabolnega steroida, vendar zelo majhne. Kljub temu ne bo zahtevala testiranja vzorca B, ker bi bil tudi ta pozitiven in bi samo podaljšala proces odločanja. Obenem je na Svetovno protidopinško organizacijo (Wada) poslala velik kup zdravstvene dokumentacije iz tistega obdobja, za katero upa, da bo zadostovala, da ne bo dobila prepovedi nastopanja.

»To je bil zame in je še vedno velik šok, ker sem vedno zagovarjala čist šport in nikoli nisem jemala poživil. Klostebol pa je po zdravstveni dokumentaciji, ki sem jo pridobila, prišel v telo v procesu zdravljenja ginekoloških težav pred OI. Vse skupaj je trajalo od začetka leta 2012, dolgo sem se borila s to težavo, teden dni pa sem dobivala klostebol z zdravili, ki jih dajejo med zdravljenem tudi drugim,« je pojasnila Ratejeva na novinarski konferenci v prostorih celjskega Kladivarja. Dodala je, da je v začetku leta 2012 tudi zaprosila za zdravstveno izjemo, ki je sicer sedaj tudi del dokumentacije, ko jo je poslala na Wado.

Borba za življenje

»Tedaj se je borila za svoje življenje, česar pa nismo razglašali javno. In zato tedaj tudi nobeden od nas ni razmišljal o metu kopja, ampak le o njenem zdravju,« je povedal Andrej Hajšek, ki je bil njen trener večji del njene kariere. Potem je v zadnjih nekaj sezonah vadila pod taktirko Lovra Umka, to sezono pa je Hajnšek znova njen trener. »V obdobju OI 2012 je imela več operativnih posegov, ki so zbrani v obsežni zdravstveni dokumentaciji.« Bil je tudi njen trener v Londonu, kjer je s sedmim mestom dosegla svoj najboljši izid na treh OI, na katerih je tekmovala.



»Že v Helsinkih je bila leta 2012 kandidatka za medalje na evropskem prvenstvu, tedaj je že vrgla 65 metrov, a je tekmovanje na Finskem zaključila slabo, z 52 metri in na 21. mestu. A tedaj so se še čutile posledice zdravljenja, prvenstvo je bilo mesec in pol pred OI v Londonu.«

Umik od javnosti

»Pozvana sem bila, da Wadi pojasnim, kako je prišlo do tega pojava. Po analizi dokumentacije, ki sem jo s težavo pridobila, kar precej je je namreč že uničene, saj je od tedaj minilo osem let, sem ugotovila, da je bil klostebol v predpisanem zdravilu. Imela sem jih pred OI v Londonu in zaradi katerih še vedno opravljam redne zdravniške preglede. Za dva dni se bom zdaj malo umaknila od javnosti, vse skupaj je bilo od sredine januarja zame zelo stresno. Potem pa bom začela trenirati in v kakšnih dveh do treh tednih mogoče lahko že pričakujem odgovor Wade. Če bo meni naklonjen, bom nadaljevala priprave za Tokio, normo že imam, drugače pa bom morala sprejeti kakšno drugo odločitev.« O tem, kaj bo naredila, če ji bo izrečena prepoved nastopanja, še ne razmišlja.

Enkrat četrta na evropskem prvenstvu

Poleg sedmega mesta na OI v Londonu je bila Ratejeva še 18. na OI v Rio de Janeiru 2016 in 37. v Pekingu 2008. Sedma je bila tudi na svetovnem prvenstvu v Teguju 2011, deveta v Londonu leta 2017 in 11. v Berlinu leta 2009.

Na evropskih prvenstvih je bila odličju najbližje leta 2017, ko je v Berlinu zasedla četrto mesto, na prvenstvih stare celine pa je bila še šesta v Amsterdamu 2016 in v Zürichu 2014 ter sedma v Barceloni 2010. Državni rekord, 67,16 metra je postavila 14. maja 2012 na diamantni ligi v Dohi.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije