LIGA PRVAKOV

Slovenska branika velikanov iz Madrida in Milana

Jan Oblak že v 9. sezono lige prvakov, Samir Handanović v peto. Nogometna milijonarja sta še brez enakovrednih izzivalcev.
Fotografija: Jan Oblak je od Samirja Handanovića prevzel št. 1 v slovenski reprezentanci. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Jan Oblak je od Samirja Handanovića prevzel št. 1 v slovenski reprezentanci. FOTO: Aleš Černivec

Slovenska nogometna vratarja Jan Oblak in Samir Handanović tudi v najmočnejšem klubskem tekmovanju trdno držita status prvokategornikov. Za mlajšega Jana, 29-letnega člana madridskega Atletica, bo sezona 2022/23 že deveta v ligi prvakov, za devet let starejšega čuvaja mreže milanskega Interja pa peta.

Madridčani bodo v prvi tekmi gostili zahtevnega tekmeca, portugalskega velikana Porto, Milančani pa v skupini smrti (še Barcelona in avtsajder Viktoria) kar takoj enega od glavnih favoritov Bayern.

Vlogi Škofjeločana pri rdeče-belih in Ljubljančana pri črno-modrih nista zgolj športnega značaja. Pri trenerjih Diegu Simeoneju in Simoneju Inzaghiju sta med nestorji v moštvu in imata tudi močan vpliv v slačilnici. A njuna današnja nastopa sta vprašljiva, o Oblakovi usodi bo odločalo zdravje oziroma stanje stegenske mišice, zaradi katere je eden od najbolj standardnih vratarjev na svetu izpustil zadnjo prvenstveno tekmo.

Oblak je sicer v ligi prvakov doslej zbral okroglih 80 tekem in je pod Simeonejevo taktirko le sedemkrat sedel na rezervni klopi. Od tega šest tekem v prvi sezoni pri Madridčanih, ko se je še navajal na novo okolje.

Inzaghi mu (še) zaupa

Handanović je sezono začel kot prva Inzaghijeva izbira, čeprav je Inter iz Amsterdama (Ajax) pripeljal Andréja Onano z jasnim sporočilom za enega od legend kluba in italijanskega nogometa. Šestindvajsetletni Kamerunec naj bi prevzel vlogo prvega vratarja, a na začetku sezone še ni izpodrinil Handanovića. Vendar nekdanjega slovenskega reprezentanta kritike ob povprečnem startu v sezono ob osmih prejetih golih v petih tekmah niso obšle, le zaradi Inzaghijevega zaupanja ima prednost pred Kameruncem.

Oblak je v Madridu tako rekoč brez resnega izzivalca, če ne bo nared, ga bo zamenjal Hrvat Ivo Grbić, ki je za slab milijon evrov plače na leto sprejel nehvaležno vlogo večnega rezervista, dokler bo Slovenec zdrav. Oblak in Francoz Antoine Griezmann sta z naskokom najbolje plačana igralca v zasedbi. Oblakova letna bruto plača znaša 21 milijonov evrov oziroma dobrih 11 milijonov neto. Do izteka pogodbe leta 2028 bo prejel še 125 milijonov bruto, doslej pa je pri Atleticu zaslužil 93 milijonov evrov.

Tudi Handanović je že dolgo nogometni milijonar, v serie A je le pri Interju od sezone 2012/13 prejel 45 milijonov evrov bruto. Čeprav je že vstopil v 39. leto starosti, je z Interjem podaljšal pogodbo do konca te sezone, ki mu bo navrgla še dobre štiri milijone bruto.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije