KOLESARSTVO

Slovenija se vrača po tektonskih premikih

Dvoboj med domačima ekipama iz Združenih arabskih emiratov in Bahrajna bo rdeča nit dirke.
Fotografija: Tadej Pogačar se veseli dirkanja s prijatelji in nekdanjimi ekipnimi kolegi. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Tadej Pogačar se veseli dirkanja s prijatelji in nekdanjimi ekipnimi kolegi. FOTO: Jure Eržen

Po dveh letih – lansko izvedbo je odnesla pandemija – se na slovenske ceste vrača dirka po Sloveniji. Odkar je ni bilo, so se za slovenske kolesarje na svetovni sceni zgodili tektonski premiki. Ko je Diego Ulissi junija 2019 osvojil zeleno majico, Slovenija še ni imela zmage na tritedenskih dirkah. Zdaj ima dve rdeči majici Primoža Rogliča z Vuelte in rumeno majico Tadeja Pogačarja s Toura.

Rogliča, ki je največjo domačo preizkušnjo dobil dvakrat (2015 in 2018) in 70 tednov kraljuje na vrhu lestvice UCI, ne bo na startu, v Tignesu se pripravlja na francosko revanšo z rojakom. Tu bo Pogačar, ki bo preveril formo pred vrhuncem sezone.
»Dirkal bom proti prijateljem in nekdanjim moštvenim kolegom, lepo bo to početi na poznanih cestah. Lepo bo imeti tudi podporo domačih navijačev. Naša ekipa je močna in upam, da se bomo borili za zmago,« je 22-letni Komendčan povedal o slovenskem touru, na katerem je nastopil trikrat, vselej osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja, v skupnem vrstnem redu pa še ni stal na odru za zmagovalce. Ob krstu leta 2017 je bil 5., nato dvakrat četrti. Prva nastopa je opravil kot član matičnega Roga, zadnjega v zdajšnji ekipi UAE, ki je tedaj slavila zmago z Ulissijem. Pogačar je bil njegov pomočnik, tokrat bo obratno. V ekipi, ki jo bo vodil športni direktor in slovenski selektor Andrej Hauptman, bo imel ob sebi okostje ekipe, ki se bo z njim od 26. t. m. borila za rumeno majico na Touru. Med njegovimi nepogrešljivimi pomočniki je Jan Polanc.

Po prvo zeleno majico

Tekmeci? Tudi ti bodo slovenski, motivirana in močna je zasedba Bahraina Victoriousa, ki bo prav tako imela slovenskega športnega direktorja in domača aduta. »Dirkali bomo za našega kapetana Mateja Mohoriča. Bolj kot prva in zadnja etapa mu ustrezajo 2., 3. in 4. Matej je na terenu proučil vse etape, odločilni dan bo gotovo sobota z vzponom na Sveto goro. Na svojevrstni domači dirki imamo velika pričakovanja,« je povedal prvi mož v spremljevalnem avtomobilu Bahraina Gorazd Štangelj.

»Povsem sem okreval po padcu na Giru, na dirki po Sloveniji pa se bom poskušal čim bolje pripraviti za Tour. Veselim se vrnitve na dirke ter tega, da bom spet dobil primerjavo s tekmeci,« je povedal Mohorič, ki bo računal na pomoč Jana Tratnika.
Štangelj je razkril načrt za današnjo uvodno etapo od Ptuja do Rogaške Slatine. »Ta preizkušnja bo priložnost za sprinterje. Delali bomo za to, da bo imel Bauhaus čim boljše izhodišče v sprintu glavnine. Cilj je nadzirati dirko, zmagati in obleči zeleno majico vodilnega,« visokih ambicij ne skriva Štangelj, ki pričakuje, da bo druga etapa z vzponoma na Svetino in celjski grad že pokazala, kdo je kdo v boju za končno zmago. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije