KATAR 2022

Slovenija danes v dveh taborih

Ob 16. uri na mundialu četrtfinale Brazilija vs. Hrvaška. Sledi nogometna klasika Argentina vs. Nizozemska.
Fotografija: Lionel Messi še nima naslova svetovnega prvaka, danes pa bo pred zelo visoko nizozemsko oviro v četrtfinalu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Lionel Messi še nima naslova svetovnega prvaka, danes pa bo pred zelo visoko nizozemsko oviro v četrtfinalu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Ko na svetovnem prvenstvu v nogometu napoči čas za dvodnevni spored četrtfinala, je težko izbirati, katera je najbolj privlačna tekma. Vendarle pa hiter pogled razkriva, da je petkov spored zares peklensko vroč: popoldne se bodo pomerili Brazilci, edini doslej s petimi naslovi svetovnih prvakov v nogometu, s ponosnimi mojstri iz naše hrvaške soseščine, večer prinaša eno od klasik velike zgodovine mundialov med Nizozemsko in Argentino.

Nogometna Slovenija se bo v današnjem popoldanskem času razdelila v dva tabora. Brazilska reprezentanca ima, podobno kot denimo kanadska v hokeju, tudi pri nas številne oboževalce in ti zdaj razmišljajo v slogu, da je že čas po 20 letih vrniti pokal v deželo, kjer je ta igra položena v zibelko slehernemu fantiču. Legende o kratkohlačnikih v favelah in nato njihovih zgodbah u uspehu po širnem svetu, kot je denimo mariborska Marcosa Tavaresa, so privlačne in zato privabljajo simpatije.

Toda nasproti petkratnim prvakom bodo stali hrvaški igralci, še kako dobro znani slovenskim ljubiteljem športa. Med slednjimi jih je veliko, ki so stiskali pesti za njih pred štirimi leti v moskovskem finalu proti Franciji, ta je bila za ognjevite vendarle takrat premočna. Tako kot tudi vedno doslej Brazilija.

Je ena od reprezentanc, ki jih rdeče-beli doslej še niso ugnali, na svetovnih prvenstvih pa ostajata v spominu dve tekmi: v Berlinu 2006, ko je 30.000 Hrvatov na tribunah vzneseno pelo državno himno, gola v mreži tekmeca pa niso videli. Edini strelec je bil tedanji brazilski as Kaka, osem let pozneje pa so bili gostitelji mundiala na uvodni tekmi v São Paulu boljši s 3:1.

Glede na vso tradicijo in tudi prepričljive nastope doslej v Katarju 2022 je Brazilija favorit tega četrtfinalnega obračuna, s sedanjim selektorjem Titejem je v zadnjih šestih letih izgubila le tri tekme, nazadnje v zadnjem nastopu skupinskega dela s Kamerunom, ko si je pred tekmo že priigrala vizum izločilnega dela, temu primeru pa je Tite moštvo dodobra premešal ...

Van Gaal adut tulipanov

Nizozemska vs. Argentina? Tu je zgodovina medsebojnih tekem še krepko bolj pisana. Na mundialih sta se pomerili štirikrat, izid v zmagah je 2:2. Nazadnje, v Braziliji 2014, so bili po enajstmetrovkah boljši Argentinci, a pri poražencih je selektor Louis van Gaal pobral veliko pohval za igro moštva, ki je bilo ob koncu bronasto. Prav ta cenjeni in izkušeni strokovnjak je tudi zdaj močan adut moštva, ki ima manj zvezdnikov kot v preteklosti, a spet privablja veliko spoštovanja.

Pri Argentini bo kajpak pod posebnim drobnogledom vsega nogometnega sveta Lionel Messi, eden največjih v zgodovini nogometne igre, a še vedno brez naslova svetovnega prvaka. Pri 35 letih se mu zdaj najbrž ponuja zadnja priložnost. Za začetek bo moral prebiti zid Nizozemcev, ki so tako kot on še brez čislane lovorike, pa četudi vsi skupaj – torej Messi, soigralci in njihovi oranžni tekmeci – na igrišču z privabljajo globalno pozornost. Kot se pač za mundial spodobi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije