ROKOMET

Slovenci bi najraje videli švejke

Drevi bodo izžrebali šest skupin za EP 2020. Prvič v treh državah s 24 reprezentancami.
Fotografija: Kje in proti katerim tekmecem bodo na evropskem prvenstvu igrali slovenski rokometaši? FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Kje in proti katerim tekmecem bodo na evropskem prvenstvu igrali slovenski rokometaši? FOTO: Jure Eržen

DUNAJ – V mondenem središču Erste Campus na Dunaju se bo danes trlo znanih rokometnih osebnosti, ki bodo prisostvovale žrebu skupin za prelomno evropsko prvenstvo. Prvič ga bodo gostile tri države (Avstrija, Norveška in Švedska) in prvič bo na njem sodelovalo 24 reprezentanc. Med njimi tudi Slovenija, ki spada v krog tistih z dodatnim poslanstvom. Na EP 2020 bo lovila zadnje letalo za olimpijske igre v Tokiu.

Kroglice bodo določile tri tekmece ekipe selektorja Veselina Vujovića v skupinskem delu in hkrati prizorišče, v katerem bodo fantje začeli misijo. Rokometno zvezo Slovenije bodo v hotelu Wimberger, kjer bodo razne delavnice in okrogla miza s pogovorom s predsednikom EHF Michaelom Wiedererjem, zastopali predsednik Franjo Bobinac, generalni sekretar Goran Cvijič in direktor reprezentance Uroš Mohorič. »Najprej bi si želeli, da bi bila naša skupina v Avstriji, bodisi na Dunaju bodisi v Gradcu. To bi pomenilo, da bi imeli naši rokometaši ogromno podporo s tribun,« severna soseščina bolj kot sever celine mika Mohoriča, že vrsto let glavnega operativca v izbrani vrsti.

Kolajna prinaša kvalifikacije za OI

EP bo od 10. do 26. januarja 2020 na Švedskem (Malmö, Stockholm, Göteborg), Norveškem (Trondheim) in Avstriji (Dunaj, Gradec). Znano je, da bo Hrvaška igrala v Gradcu, Avstrija na Dunaju, Nemčija in Norveška v dveh ločenih skupinah v Trondheimu, Danska v Malmöju in Švedska v Göteborgu. Evropski prvak si bo zagotovil nastop na OI, še dve reprezentanci bosta nastopili v olimpijskih kvalifikacijah ob Danski, Norveški, Franciji, Nemčiji, Švedski, Hrvaški in Španiji, ki so si to pravico zagotovile že na lanskem SP. Sloveniji bi zmagovalni oder gotovo prinesel olimpijske kvalifikacije. Za to bi lahko zadostovalo tudi peto ali šesto mesto, a Slovenci nočejo biti odvisni od drugih.

Slovenija bo v drugem bobnu skupaj z Norveško, Madžarsko, Belorusijo, Severno Makedonijo in Nemčijo. Med nosilci je pisana druščina: Francija, branilka naslova Španija, svetovni prvak Danska ter Švedska, Hrvaška in Češka. »Seveda si vsi želimo, da bi bili v skupini s Češko, ki ima med nosilci najnižji rejting. Tam se je znašla zaradi presenetljivega 6. mesta predlani na Hrvaškem in dobrih nastopov v kvalifikacijah,« je pojasnil Mohorič. Še bolj pestro je v bobnih 3 in 4. V tretjem so šibkejše reprezentance, ob gostiteljici Avstriji še Islandija, Črna gora, Portugalska, Latvija in Švica. Proti vsem bi bili Slovenci favoriti, a vseeno bi bila Švica bistveno lažji zalogaj kot Islandija.

Še najbolj raznolik je četrti boben z reprezentancami, ki merijo visoko (Rusija, Poljska, tudi Srbija), in tistimi, ki jim je že uvrstitev na EP velik dosežek: Nizozemska, BiH in Ukrajina. Mohorič meni, da je bila širitev na 24 reprezentanc smotrna. »Že nekaj časa je jasno, da format s 16 ekipami ne sledi razvoju rokometa v Evropi, kjer je vse več dobrih reprezentanc. Tekmovalni sistem je zelo podoben kot doslej, z eno pomembno razliko. V glavni del bosta vodili le dve mesti in naprej se bo prenesla le ena tekma,« je dejal Mohorič, ki ne bi imel nič proti, če bi se Slovenija srečala z znankama iz kvalifikacij Latvijo in Nizozemsko. Zraven pa naj bo še – Avstrija. Peter Zalokar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije