KOCKA JE PADLA

Skomina uradno končal kariero

Oktobra leta 2008 je po šestih letih na mednarodnem seznamu in v svoji 17. sodniški sezoni prvič sodil v ligi prvakov.
Fotografija: Damir Skomina. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Damir Skomina. FOTO: Blaž Samec, Delo

Nogometni sodnik Damir Skomina je na današnji novinarski konferenci na Brdu pri Kranju oznanil konec kariere. Po njej si želi ostati v nogometu. Razkril je, da bo kandidiral za mesto predsednika tretjeligaša Izole. 

Skomina se je v sodniške vode podal leta 1992, prvič pa je sodil na tekmi primorske lige med Rakekom in Kortami. Ognjeni krst v prvoligaški konkurenci je doživel aprila 2000 na tekmi med Beltinci in Primorjem. Enega od vrhuncev mednarodne kariere je doživel oktobra leta 2008, ko je po šestih letih na mednarodnem seznamu in v svoji 17. sodniški sezoni prvič sodil v ligi prvakov. Istega leta je postal tudi prvi slovenski sodnik na olimpijskih igrah, medtem ko je na evropskem prvenstvu (EP) opravljal vlogo četrtega sodnika.

Skomina je leta 2012 postal prvi slovenski sodnik na evropskem prvenstvu in prvi slovenski sodnik na tekmi evropskega superpokala. Na EP 2016 je bil eden izmed treh sodnikov, ki so sodili na štirih tekmah. Leta 2017 je kot prvi slovenski sodnik sodil finale evropske lige med Manchester Unitedom in Ajaxom.

Leta 2018 je dočakal tudi prvenec na svetovnih prvenstvih (SP), vrhunec kariere pa je bilo sojenje finala lige prvakov 2019 med Liverpoolom in Tottenhamom.

»Uspehi Damir Skomine naj bodo izziv številnim mladim sodnikom, ki stopajo po njegovi poti. Tlakoval jo je na stotinah domačih in mednarodnih tekem, največ jih je zbral v 1. slovenski nogometni ligi, kjer je sodil na 354 tekmah. Bogata in odmevna je tudi bera tekem v evropskih pokalih, kjer je novembra lani tudi končal kariero: na tekmi med domačim Bruggejem in Borussio Dortmund ga je leto dni pred načrtovanim zadnjim žvižgom v karieri v sodniški pokoj prisilila poškodba. To je bila tudi njegova edina tekma v dolgoletni karieri, ki jo je predčasno zaključil,« so zapisali pri NZS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije