1 SNL

Skender ne bi bil jutri v Celju

Po razburljivem derbiju ob koncu tedna 16. krog SNL. Olimpija pri državnih prvakih, Maribor doma z Gorico.
Fotografija: V številnih dvobojih so bili zeleno-beli na derbiju uspešnejši od tokrat rumenih mariborskih nogometašev. FOTOgrafiji: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
V številnih dvobojih so bili zeleno-beli na derbiju uspešnejši od tokrat rumenih mariborskih nogometašev. FOTOgrafiji: Jože Suhadolnik

V slovenski nogometni javnosti, a tudi širši športni, se odmevi po četrtkovem dvoboju Olimpije in Maribora (2:0; Ivanović, Vombergar) še niso umirili. Toda tako je vedno, kadar igrata največja tekmeca naših nogometnih igrišč. Po razpletu v Stožicah z zasluženo zmago domačega moštva se je zdaj spet vnel napet boj za vrh, če sneg ne bo prestavljal tekem, bo še do načrtovanega konca jesenskega dela (20. decembra) zelo zanimivo. Tako bo že v tekmah 16. kroga.


Domžale – Koper (sodnik Andrej Žnidaršič): Glede pričakovanj bo to ena od sladic kroga. Domači rumeno-modri so se ob prejšnjem koncu tedna predstavili z odmevnim skalpom Olimpije po predstavi nabiti z energijo že od uvoda. Tako so po štirih minutah favoritu zabili dva gola in si odprli pot k zmagi. Zdaj bodo imeli opravka z drugačnim tekmecem. Trenerski dvoboj nekdanjih tekmecev z zelenic, ko je Dejan Đuranović igral za Olimpijo in Maribor, Miran Srebrnič pa zbral kar 400 nastopov pri Gorici, bo zdaj vroč ob igrišču. Zanimivo, prvi je v eni sezoni nosil tudi progasti modro-beli dres Goričanov, takrat sta bila s Srebrničem soigralca.

Aluminij – Mura (Rade Obrenović): O tem, kdo je favorit, ni nikakršnega dvoma. Moštvo iz Murske Sobote ohranja precej več kakovosti, jedro moštva je čvrsto in že dolgo skupaj, Ante Šimundža je med najboljšimi poznavalci utripa slovenskih nogometnih igrišč. Zanimiv pogled v preteklost pa povrhu pred današnjo tekmo v Kidričevem razkriva tudi, da je prav v tej šumi, kot prizorišču Aluminijevih prvoligaških tekem pravijo domačini, Mura uspešnejša proti temu moštvu kot doma. V svoji Fazaneriji je namreč na dosedanjih petih tekmah le dvakrat ugnala Aluminij, pri njem pa štirje dosedanji dvoboji razkrivajo bilanco 3:1 v prid Sobočanov.

Bravo – Tabor Sežana (Slavko Vinčić): Moštvo s Krasa na 6. mestu začenja drugo polovico prvenstvene razpredelnice, Bravo jo v družbi Celja z dvema točkama manj od Tabora (16:18) nadaljuje. Mlajši ljubljanski prvoligaš je lahko ponosen na bilanco zadnjega tedna z remijem v boju zasnežene Murske Sobote ter zmago proti državnim prvakom iz Celja. Zdaj pa je pred njim stopnja višje – spopasti se s pritiskom zmage, ko jo vsi okrog kluba pričakujejo. Sežančanom je Mauro Camoranesi začrtal smernice bojevitega apeninskega nogometnega pristopa, zgodbo nadaljuje Goran Stanković.

Celje – Olimpija (Nejc Kajtazović): V taboru zmagovalcev velikega četrtkovega derbija je zavrelo. Trener Dino Skender se kar noče sprijazniti s pospešenim ritmom tekem za svoje moštvo in si želi jutrišnjo tekmo v Celju prestaviti vsaj za dan ali dva. Češ da Celjani v sredo niso imeli načrtovane tekme in se lahko precej bolj v miru pripravijo na nedeljo. Toda prestavitev ni videti realna. Če bi igrali v ponedeljek ali torek, bi imeli gostitelji tako še več oddiha. Pri Olimpiji pa je ključen pristop: kadar je na takšni ravni kot v derbiju, je to moštvo zrelo za lovoriko. Prvaki so izgubili sanjsko podobo iz prejšnje sezone. Kar pa ne preseneča, saj tudi moštvo ni več enako. Dario Vizinger, denimo, zdaj blesti v Avstriji, bil je udarni junak evropske zmage WAC iz Volšperka pri CSKA v Moskvi! In še pozor: Kranjčan Nejc Kajtazović severno od Trojan ohranja imidž Olimpiji naklonjenega sodnika. Vsaj tako je bilo pred leti. Je zdaj že drugače?

Maribor – Gorica (Asmir Sagrković): Mauro Camoranesi po porazu v derbiju, ta pa vedno znova posebno boli, ni hotel udariti po igralcih. Celo pretirano jih je pohvalil in ocenil, da Maribor ni bil daleč od točke ali celo treh. Dobro, če bi Rok Kronaveter ali Jasmin Mešanović zadela, bi se morda zgodba zasukala drugače, toda ta vijolična predstava je bila daleč od tistih, o katerih sanjajo številni nogometni kibici ob Dravi. Marcos Tavares pač nima več čarobne palice za rešitve v zadnjih minutah, Maribor v tem trenutku nima tako živahnega dvojca v napadu, kot je Olimpijin Ivanović-Vombergar. Ima pa silno obetavnega Aljošo Matka. Ta fant si zasluži jutri mesto v prvi enajsterici in ne tako kot v Stožicah, ko se je soigralcem priključil v drugem polčasu. Gorica pa za pobeg z dna ob nepravem trenutku prihaja v Ljudski vrt; domači si ne smejo privoščiti novega spodrsljaja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije