MOTOKROS

Sezona kot učna šola za vrnitev naslova svetovnega prvaka

Tim Gajser je še tretjič zapored slovenski motošportnik leta.
Fotografija: Tim Gajser bo naslednje leto čez drn in strn spet jurišal na lovoriko za svetovnega prvaka. FOTO: Gt243
Odpri galerijo
Tim Gajser bo naslednje leto čez drn in strn spet jurišal na lovoriko za svetovnega prvaka. FOTO: Gt243

LJUBLJANA – Njega in očeta je bilo na razglasitvi motošportnika letošnjega leta v ljubljanski Festivalni dvorani nemogoče zgrešiti. Prvi je sijal kot nekdanji dvakratni svetovni prvak v motokrosu, v dobršnem delu večernih oblek in toalete pa je Tim Gajser izstopal z rumeno srajco. Še bolj v ekipni rumeno-rdeči barvi pa je bil oče in trener Bogomir, njegov rumeni suknjič in rdeča srajca sta sijala kot zimsko sonce na Aljaski.

Tim Gajser je s strani krovne zveze AMZS že tretjič zapored prejel priznanje za motošportnika leta; 2015. si ga je zaslužil za naslov svetovnega prvaka v razredu MX2, lani za titulo najboljšega na svetu v elitnem razredu MXGP, letos pa je v omenjenem razredu primotokrosiral na skupno peto mesto. »Hvala AMZS za to nagrado. Rekel pa bi tako, sezona ni bila ravno najboljša. Bilo je veliko vzponov, padcev, a vsaka takšna sezona ti da dodatno motivacijo. Iz nje se poskušaš čim več naučiti, poskušaš, da vseh teh napak, ki si jih storil v preteklih sezonah, ne ponoviš v naslednjih. To sem se iz omenjene sezone naučil in upam, da bom v naslednji še močnejši. Braniti naslov je veliko težje kot pa ga napadati. Prvič, ko osvojiš naslov, ne bom rekel, da je lahko, je zelo zelo težko. A dosti lažje kot pa takrat, ko si vodeči, vsi te želijo prehiteti. To sem letos izkusil, upam, da bom v naslednjih sezonah naslov pripeljal nazaj v Slovenijo. Na koncu vsega skupno peto mesto sploh ni slabo, tri velike nagrade sem zaradi poškodbe moral izpustiti, to je ogromno točk, tudi ko sem se vrnil, tiste vožnje niso bile prave. Na zadnjih tekmah sezone pa sem bil znova v pravi formi,« je Tim Gajser analiziral tekmovalno leto, v katerem je zmagal na treh dirkah (Argentina, Mehika, Švedska).

»Poškodbe so zdaj pozdravljene, vzel sem si tudi malce daljši počitek kot v preteklih letih.«
Za dirko v Orehovi vasi sem že dal vlogo za MXGP v Sloveniji, v načrtu je za leto 2019.
Z namenom, da se vse dobro zaceli, da malce odmislim vse, kar se je dogajalo, in da lahko v novi sezoni začnem na novo. V ekipi Honde pa se je veliko spremenilo, imam novega sotekmovalca (Nizozemca Briana Bogersa, op. p.), prišlo je tudi nekaj novega osebja. Garamo, da bi motor zdaj na testiranjih še izboljšali, da bi mi bilo naslednjo sezono lažje. Tudi da bi na motorju še bolj užival, kar nam tudi uspeva. Dejansko sem zelo zadovoljen z motorjem, preizkušali smo ga zdaj v Italiji in še ga bomo. Dejansko je ves povsem nov, ogromno delov smo zamenjali, spremenili. Januarja pa imamo še finalna testiranja, ko se bomo odločili, kakšnega bom vozil v svetovnem prvenstvu,« je bil zadovoljen 21-letni Makolčan, ki se je po sezoni v Las Vegasu preizkusil tudi v dvoranskem superkros prvenstvu.

»Od mladih nog sem sanjal o tem. Stadion je bil poln ljudi, tisti adrenalin in vožnje, proge so povsem drugačne. Res sem bil vesel tega in zagotovo se bom v prihodnosti v tem preizkusil še v večji meri,« je sklenil Tim Gajser, ki se bo pripravljal v Franciji ali Španiji, tudi na Sardiniji, v toplih krajih, kjer vreme omogoča vožnjo z motorjem. »Tim je še mlad, vemo, kaj je mladost, še presrečen sem, da je sploh dosegel takšne uspehe. Je bil daleč od tega, da bi bil pravi, ko ponovno bo, pa upam, da bomo v drugem letu spet na vrhu. Letos je bila to zanj malce šola, življenje nas nekaj nauči, tudi dozoreva še, pred njim je še ogromno vsega,« je ocenil oče in trener Bogomir Gajser, ki Hondinim inženirjem sam pove, kakšne bodo nastavitve na motorju. Za konec pa je omenil zelo zanimivo stvar: »Za Orehovo vas, kjer so bile včasih dirke za svetovno prvenstvo, sem že dal vlogo za MXGP v Sloveniji, v načrtu je za leto 2019. Če to uspe, bo to najboljša dirka na svetu.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije