SKOKI

Še kje drugje bo spisal lepo zgodbo

Objavljeno 12. avgust 2020 11.59 | Posodobljeno 12. avgust 2020 11.59 | Piše: Miha Šimnovec

Jaka Hvala pri 27 letih svoje skakalne smuči postavil v kot. Ponosen na to, da je uresničil otroške sanje.

Jaka Hvala je smučarskim skokom pomahal v slovo. FOTO: Matej Družnik
Le dober mesec po Juriju Tepešu se je odločil svoje skakalne smuči postaviti v kot tudi Jaka Hvala. Smučarski skakalec s Ponikev na Tolminskem je novico, da končuje športno pot, sporočil prek družabnih omrežij. »Ponosen sem na to, da mi je uspelo na tej poti uresničiti otroške sanje: nastopati za reprezentanco, poleteti prek 200 metrov, nastopiti na olimpijskih igrah, zmagati v svetovnem pokalu ...« je Hvala naštel dosežke, ki mu pomenijo največ. Že kot otrok je Jaka veljal za izjemno obetavnega skakalca, svojo razkošno nadarjenost pa je potrdil s srebrno kolajno na MSP v Erzurumu 2012 in leto pozneje še z naslovom mladinskega svetovnega prvaka v Libercu.

V svetovnem pokalu je ognjeni krst prestal z 29. mestom konec januarja '12 v Zakopanah, med elito pa je nanizal devet uvrstitev med najboljšo deseterico. Vrhunec v karieri je doživel februarja 2013 z imenitno zmago v Klingenthalu, na najvišjo stopnico zmagovalnega odra pa je skupaj s kolegi iz reprezentance skočil še na ekipnih preizkušnjah v Zakopanah '13, Willingenu '13 in Klingenthalu '13. V svoji najuspešnejši zimi 2012/13, ki jo je v skupni razvrstitvi za svetovni pokal končal na 16. mestu, je član SSK Ponikve v Planici poletel tudi do osebnega rekorda (213 metrov).
 

Začel bo slediti novim sanjam


Že (olimpijsko) sezono pozneje, v kateri se je uvrstil v slovensko ekipo za OI v Sočiju '14, mu na skakalnicah ni šlo več po načrtih in željah. Čeprav se je na vse pretege trudil, da bi se vrnil v šampionsko formo, mu to ni več uspelo. V zadnjih letih je primorski rekorder večinoma tekmoval v celinskem pokalu, v katerem se je trinajstkrat prebil med najboljšo trojico, nazadnje 17. marca lani z drugim mestom v Zakopanah. Le pet dni pozneje je v Planici še zadnjič poletel med svetovno elito in pristal na 38. mestu.
Vrhunec v karieri je doživel februarja 2013 z imenitno zmago v Klingenthalu.


»Napočil je čas, da začnem slediti novim sanjam in da še na katerem drugem področju napišem kakšno lepo zgodbo,« je še zapisal 27-letnik in se za konec zahvalil vsem, ki so bili na tej poti z njim v dobrem in slabem. »Hvala predvsem družini, trenerjem in vsem strokovnim delavcem, sponzorjem, sotekmovalcem in prijateljem!« 
Deli s prijatelji