ZASLUŽKI

Sanjska dohodka za Löwa in Deschampsa

Najbolje plačani nogometni selektorji na euru 2020 niso bili tudi najuspešnejši. Najmanj zasluži nekdanji Celjan, zdaj prvi mož makedonske vrste Igor Angelovski.
Fotografija: Joachim Löw je na vrhu lestvice. FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters
Odpri galerijo
Joachim Löw je na vrhu lestvice. FOTO: Marcelo Del Pozo/Reuters

Najbolje plačani trenerji v nogometu so – podobno kot igralci – v elitni angleški ligi. V njej klubi prebijajo še nedavno nepredstavljive plačilne meje, proračuni se višajo iz leta v leto. Pogled na plačilne sezname selektorjev na tem euru pa na vrhu ne razkriva Angleža – v tej družbi največ na leto zasluži odhajajoči prvi mož nemške nogometne reprezentance Joachim Löw.

Po marsičem je letošnji euro prav poseben, pogled v tekmovalni del pa razkriva, da so se številni favoriti že poslovili. Prav nikogar iz predvidoma najmočnejše skupine uvodnega dela z Nemčijo, lastnico treh naslovov na euru, Francijo, najboljšo na zadnjem mundialu, Portugalsko, zmagovalko prejšnjega eura, in vzneseno Madžarsko ni bilo v četrtfinalu. Prve tri omenjene pa imajo odlično plačane selektorje, Nemčija najbolj med vsemi.

FOTO: Delo Infografika
FOTO: Delo Infografika


Löw, strokovnjak iz Schwarzwalda in prvič bližje velikim žarometom v Stuttgartu, se je uveljavil kot zelo cenjen analitik, delal je z Jürgnom Klinsmannom na nepozabnem mundialu 2006 v Nemčiji, ko pa slednji zaradi odločitve o bivanju v ZDA ni več nadaljeval poslanstva na nemški klopi, je priljubljeni Jogi prevzel njegovo selektorsko mesto. V 15-letni dobi je nanizal veliko odmevnih dosežkov, med katerimi izstopa naslov svetovnega prvaka v Braziliji 2014, blizu je bil tudi evropski lovoriki na Dunaju 2008, pa je bila takrat Španija s Torresovim golom spretnejša z 1:0.

Skoraj pet milijonov za Nemca

Kakor koli, Jogi je nazadnje imel sanjski letni dohodek pod streho bogate Nemške nogometne zveze: po dostopnih podatkih 4,75 milijona evrov. Prek štiri milijone evrov ima med selektorji na euru le še Didier Deschamps, ki pa je ob slovesu proti Švici v osmini finala doživel še hujši tekmovalni šok kot Löw na Wembleyju z Anglijo. In slednji je vendarle preživel v vlogi selektorja poldrugo desetletje, že nekaj časa pa je znano, da je bilo to zanj na nemški klopi zadnje veliko tekmovanje – nasledil ga bo Bayernov trener, režiser lanskega pohoda na lovoriko v ligi prvakov Hansi Flick. On je že delal v reprezentančnem štabu, po zadnjih podatkih pa je z osmimi milijoni evrov na leto spadal med 10 najbolje plačanih klubskih nogometnih trenerjev na stari celini. Na tej lestvici pa je nedosegljiv Pep Guardiola – njegova cena za Manchester City, s katerim je nazadnje osvojil angleško lovoriko, ne pa tudi lige prvakov, znaša vrtoglavih 23,5 milijona evrov. Sledi mu Jose Morinho s Tottenhamove klopi (v novi sezoni bo vodil Romo) s 17,5 milijona.

Na evropskem vrhu pa so ob omenjenem dvojcu Löw-Deschamps še nekateri, ki s svojimi moštvi niso izpolnili pričakovanj in visokih ciljev. Dejansko je bil četrtfinalist med prvo šesterico najbolje plačanih le Anglež Gareth Southgate, v primerjavi z elito je majhen zaslužek tudi Danca Kasperja Hjulmanda, ta se je v sobotnem četrtfinalu veselil zmage nad Češko, ki jo vodi prav tako selektor, ki je daleč od najbolje plačanih. Na dnu je z 90.000 evri nekdanji Celjan, zdaj prvi mož makedonske vrste Igor Angelovski.

Dodajmo še, da je bilo nekoč več tujcev na reprezentančnih klopeh, zdaj so med 24 reprezentancami štirje – Vladimir Petković pri Švici, Paulo Sousa pri Poljski, Franco Foda na avstrijski klopi ter Marco Rossi na madžarski. Siniša Uroševič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije