MUNDIAL

Ronaldo blizu tragične figure mundiala

Portugalska in Španija sta se po pravi drami uvrstili v osmino finala SP.
Fotografija: Cristiano Ronaldo je najprej zapravil kazenski strel (ostaja pri štirih zadetkih), potem pa jo je srečno odnesel z rumenim kartonom ob udarcu iranskega branilca. Foto: AP
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo je najprej zapravil kazenski strel (ostaja pri štirih zadetkih), potem pa jo je srečno odnesel z rumenim kartonom ob udarcu iranskega branilca. Foto: AP

LJUBLJANA – Kakšno moro so navijači Španije in Portugalske preživljali v ponedeljkovem večeru! Večina jih je pričakovala, da bosta njihovi reprezentanci v 3. krogu predtekmovanja v skupini B v skladu s statusom favoritov premagali Maroko oziroma Iran, v Kaliningradu in Saransku pa so bili priča pravi drami.


Španci so proti Maročanom iztržili remi 2:2, ki ga je šele v prvi minuti sodnikovega podaljška priigral 30-letni rezervist Iago Aspas, napadalec Celte iz Viga, ki je za furijo odigral komaj 12 tekem in zabil 6 zadetkov. Zadnji ima kajpada poseben pomen. Pred njim je za Špance zadel Isco v 19. minuti, za rezultatski zasuk pa sta poskrbela Khalid Boutaib (14.) in Youssef En Nesyr (81.). Poznavalci španske reprezentance trdijo, da je kaotična igra Španije posledica šokantne odpovedi selektorju Julenu Lopeteguiju tik pred začetkom turnirja, ker je podpisal pogodbo z Real Madridom. Španija je v kvalifikacijah za SP na desetih tekmah prejela zgolj tri zadetke, na mundialu pa v treh tekmah kar pet. Četi začasnega selektorja Fernanda Hierra je naklonjena vsaj sreča, saj je kljub težavam osvojila prvo mesto v skupini in se bo v osmini finala 1. julija v Moskvi udarila z najnižjerangirano izbrano vrsto Rusije. Če svetovni prvaki iz 2010. premagajo zbornajo komando, bi se izognili Braziliji in Franciji na pohodu do morebitnega finala.

Queiroz izziva rojake


Tudi Portugalci so prejeli sočen poljub sreče v dvoboju z Iranom, čeprav je Cristiano Ronaldo v 53. minuti pri vodstvu svoje ekipe z 1:0 (Ricardo Quaresma 45.) zapravil enajstmetrovko. Iranski vratar Ali Beinranvand je obranil njegov strel. Živčnost v vrstah evropskih prvakov se je samo še stopnjevala, Iranci pa so vse bolj pritiskali. Ronaldo je v 83. minuti z roko podrl Morteza Pouraliganjija, paragvajski sodnik Enrique Caceres pa ga je po ogledu videoposnetka za nešportno potezo kaznoval samo z rumenim kartonom. »Ne želim preveč govoriti. Gre za mojo domovino in igralca. Vem, da bo vojna proti meni. Toda realnost je, da je sodnik ustavil tekmo zaradi VAR. Udarec s komolcem je bil. To je po pravilih rdeči karton. V pravilih ne piše, da če gre za Lionela Messija ali Ronalda, je drugače ...« je dejal selektor Irana, Portugalec Carlos Queiroz, ki meni, da VAR ni dober.

Videotehnologija je bil na preizkušnji še tretjič na tej tekmi v 93. minuti: Cedric Soares je v kazenskem prostoru igral z roko, dvajseto najstrožjo kazen na tem svetovnem prvenstvu, kar je že nov rekord mundialov, pa je v 1:1 pretvoril Karim Ansarifard. Iranci so imeli še eno priložnost za zmago, toda v osmino finala so vendarle napredovali Portugalci, ki so bodo 30. junija v Sočiju pomerili z Urugvajem. Končni vrstni red v skupini B: Španija in Portugalska po 5 točk, Iran 4, Maroko 1. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije