DIRKA PO FRANCIJI

Roglič s svežimi ranami na uro resnice

V današnji vožnji na kronometer bomo videli, kakšne posledice občuti. Kisovčan Pogačar v boj za rumeno majico.
Fotografija: Primož Roglič je na letošnjem Touru veliko stavil na vožnjo na čas. Danes bo jasno, koliko moči mu je odvzel padec v 3. etapi. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič je na letošnjem Touru veliko stavil na vožnjo na čas. Danes bo jasno, koliko moči mu je odvzel padec v 3. etapi. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

To ni več kolesarstvo, so po festivalu padcev v uvodnih etapah Toura rohneli komentatorji po svetu. Debata o nesrečah v 3. etapi, v kateri jo je skupil tudi Primož Roglič (Jumbo Visma), se je zavlekla v naslednje dni. Karavana je včeraj simbolično protestirala, prave posledice padca 31-letnega Kisovčana pa bomo spoznali danes. Tako kot Tadeja Pogačarja (UAE) ga čaka 27,2 km dolga vožnja na čas, ki bo v boju za rumeno majico ločila zrnje od plev.

Padcem je sledilo kazanje s prsti. Kolesarji in njihove ekipe so prireditelje Toura in Svetovno kolesarsko zvezo (UCI) obtoževali, da ne skrbijo za varnost tekmovalcev. Zraven so okrcali sindikat poklicnih kolesarjev (CPA), češ da ne stori dovolj, da bi se razmere izboljšale. Kamen spotike je bil zaključek 3. etape, ki je potekal po ozkih in zavitih cestah, za nameček vseskozi v rahlem spustu, tako da so bile hitrosti velike.

Prva nesreča se je zgodila že v uvodnem delu etape in iz dirke izločila Rogličevega pomočnika Roberta Gesinka (zlomljena ključnica) ter skorajda tudi kapetana Ineosa Gerainta Thomasa, ki dirko nadaljuje kljub izpahnjeni rami. Največje žrtve vratolomnega finiša so bili Roglič, ki jo je odnesel brez zlomov, vendar z odrgninami po vsem telesu, bržkone najbolje pripravljeni sprinter na dirki Caleb Ewan (Lotto Soudal) in glavni adut ekipe Bahrain Victorius v skupnem seštevku Jack Haig. Slovenec je še na dirki, Avstralca sta z zlomljenima ključnicama že prečrtana.
 

Vseskozi preizkušajo meje mogočega


Nekdanji slovenski profesionalec in zdajšnji športni direktor pri ekipi Bahrain Victorious Gorazd Štangelj ima svoj pogled na kolesarsko gladiatorstvo. »Vsak dan beremo naslove o brutalnih etapah. Na Touru je vsako leto večja želja po uspehu, večja konkurenca in kolesarji vedno pogosteje dirkajo do meja mogočega. Trasa ni težava, prvi teden dirke ne more potekati po avtocesti. Sicer pa je težko najti rešitev, če kolesarji veljajo za mevže, ko se pritožujejo, ker morajo dirkati v mrazu in drugih nečloveških razmerah, če se razbijejo na cesti, pa je to normalno,« je povedal Štangelj, sicer ni del bahrajnske ekipe na Touru, katere barve brani novi slovenski prvak Matej Mohorič.


»S Haigom je imela naša ekipa lepe možnosti za napredovanje v skupnem seštevku in je šlo vse po zlu. Mohorič dobro opravlja svoje delo, za to pa mora biti vseskozi na meji. Dogajanje se bo umirilo šele v težjih klancih, ko bo vsak prišel na svoje mesto,« je nadaljeval 48-letni Novomeščan.

Kaj pa današnja vožnja na čas? »Rumena majica bo verjetno zamenjala lastnika. Če gledamo favorite v skupnem seštevku, je v prednosti Richard Carapaz, ki pa bo bržkone izgubil nekaj časa proti Pogačarju in Rogliču. Če bi bilo vse normalno, bi bil favorit Rogla, vprašanje pa je, koliko ga bodo ovirale vse buške in odrgnine,« je še povedal Štangelj.

Rogliča, ki mora v lovu za rumeno majico nadoknaditi poldrugo minuto, ob številnih poškodbah gotovo čaka neprijetna ura na kolesu za kronometer. Štoparice bodo pokazale, kako boleča bo zanj ali pa za njegove tekmece. Kapetan Jumba Visme je v pripravi na Tour veliko stavil ravno na to disciplino, ki mu je lani v dvoboju s Pogačarjem odnesla končno zmago. Nanjo se tedaj ni mogel najbolje pripraviti zaradi padca na kriteriju Dauphiné. Zdaj je opravil celotne priprave, a gre na start s svežimi ranami ... 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije