KOLESARSTVO

Roglič je prehitro skočil na zid

Na Valonski puščici je slovenskega asa prehitel Julian Alaphilippe. Tadej Pogačar ni smel startati zaradi pozitivnih testov na koronavirus v ekipi.
Fotografija: Julian Alaphilippe je z zadnjimi močmi premagal Primoža Rogliča. FOTO: Aurélien Vialatte/A.S.O.
Odpri galerijo
Julian Alaphilippe je z zadnjimi močmi premagal Primoža Rogliča. FOTO: Aurélien Vialatte/A.S.O.

Valonska puščica z brutalnim zaključkom na Mur de Huy velja za eno najbolj predvidljivih klasičnih dirk, vendar tudi za tiste, na katerih je najtežje zmagati. Na žalost pa so bolj nepredvidljivi testi na koronavirus, ki so še pred startom iz igre izločili ekipo UAE s Tadejem Pogačarjem na čelu. Ob njegovi odsotnosti je v izjemnem dvoboju s Primožem Rogličem zmago slavil svetovni prvak Julian Alaphilippe.

Kdor je stavil na dolg pobeg, se je v Valoniji spet uštel, tako kot vsi od leta 2003, od katerega je zmagovalca venomer odločil sprint na zid v Huyu. Tako je bilo tudi tokrat in to je predvideval tudi Roglič, ki se je vse do zaključnega vzpona (1,3 km, povprečni naklon 9,6 odstotka, največji 19 odstotkov) 193 km dolge preizkušnje skrival v zavetrju moštvenih kolegov iz Jumba Visme in tekmecev. Ko je napadel na najbolj strmem delu klanca okoli 300 metrov pred ciljem, se je zdelo, da je zmaga njegova, saj se je za njim odprla precejšnja vrzel.

Vendar je Alaphilippe, ki je tu zmagal že dvakrat (2018 in 2019), bolje odmeril napad. Rogliča je ujel 50 metrov pred ciljem in se odpeljal mimo Slovenca, ki mu je lani ukradel zmago na Liege–Bastogne–Liege.
 

Noge in ne filozofija


»Nisem veliko razmišljal, hotel sem le pokazati, da imam trdo glavo. Bilo je zelo zabavno. Želel sem si dirkati in zmagati, vendar si nisem hotel naložiti prevelikega pritiska. Moja ekipa je opravila odlično delo, bil sem ob pravem času na pravem kraju, čez dan nisem porabil veliko energije. Zato sem imel na koncu dovolj močne noge. Morda je to najlepša od mojih treh zmag tukaj, bila je zelo dobrodošla. Nedelja? Naj najprej uživam v tej zmagi,« je v cilju povedal Alaphilippe, ki bo imel ta konec tedna še revanšo z Rogličem na Liege–Bastogne–Liege (259,5 km).

»Julian me je ujel in me prihitel, brez dvoma je bil najmočnejši. Čestitke, zaslužil si je zmago. Klanec je bil zelo težak, poskusil sem, če bi imel nekoliko močnejše noge, bi zmagal. Na tem klancu ni veliko filozofije, če imaš prave noge, lahko zmagaš. Dirka je bila lepa in hitra, zadovoljen sem s formo pred Liegeem. Malo sem razočaran, vendar zadovoljen s formo. Upam, da bo v nedeljo vrstni red obraten. Dirka bo drugačna, bomo videli, kdo bo imel v nedeljo najboljše noge,« pa je Roglič napovedal še eno izredno bitko.
 

Enkrat pozitivni, trikrat negativni


Bržkone se ji bo pridružil tudi Pogačar (če bodo vsi člani ekipe UAE negativni na petkovih koronskih testiranjih), ki se je včeraj težko sprijaznil s tem, da ni smel na start. To so prireditelji njegovi ekipi, v kateri sta še Jan Polanc in športni direktor Andrej Hauptman, sporočili šele ob desetih dopoldne, saj da sta bila Diego Ulissi in eden od članov spremljevalnega osebja pozitivna na testiranjih po prihodu v Belgijo. Začudenje je bilo toliko večje, ker so pri UAE med zimskimi pripravami cepili celotno ekipo in so bili vsi testi negativni v dneh pred potjo na dirko.

Za nameček sta oba pozitivna člana moštva naknadno opravila še po tri teste (dva antigenska ter enega PCR), ki so bili vsi negativni. Belgijci so kljub temu zanikali možnost napake v njihovem laboratoriju ... V Pogačarjevi ekipi pa so že pozornost preusmerili na Liege–Bastogne–Liege. »Namesto na start Valonske puščice smo se odpravili na traso Liegea in prekolesarili zadnjih 200 km. V nedeljo bomo pripravljeni,« je za Slovenske novice povedal Hauptman. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije