SEZONA 2020

Roglič in Mezgec pri vrhu 22. etape Toura

Primož Roglič za Jukijo Araširom in Eganom Bernalom tretji na kriteriju Saitama. Na Japonskem so se kolesarji zabavali, zdaj je čas za načrtovanje sezone 2020.
Fotografija: Primož Roglič je letos navdušil z zmago na Vuelti in tretjim mestom na Giru. Se bo prihodnje leto lotil Toura? FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Primož Roglič je letos navdušil z zmago na Vuelti in tretjim mestom na Giru. Se bo prihodnje leto lotil Toura? FOTO: Jože Suhadolnik

Zmagovalec Vuelte in svetovna številka ena Primož Roglič ter zmagovalec Toura Egan Bernal sta bila najbolj zveneči imeni kriterija Saitama na Japonskem. Vendar je na navdušenje številnih gledalcev ob progi zmago slavil Japonec Jukija Araširo. Slovenski in kolumbijski šampion si poraza na ekshibicijski dirki kajpak nista gnala k srcu. Kriterij Saitama, ki ga francoski prireditelji imenujejo 22. etapa Toura, je namenjen predvsem zabavi japonskih gledalcev, širjenju priljubljenosti blagovne znamke Toura in dodatnemu zaslužku najbolj zvenečih kolesarskih imen. Poleg Rogliča se je letos med njimi znašel tudi Luka Mezgec, ki je končal takoj za rojakom. To je posebno spodbudno, saj je najboljši slovenski šprinter 7. septembra grdo padel v 14. etapi Vuelte in si zlomil greben kolčne kosti. Glede na to, kako hitro se je vrnil, ne gre dvomiti o tem, da bo v naslednji sezoni povsem nared za dirkanje na najvišji ravni. To je manj gotovo za drugega povratnika po poškodbi, Chrisa Frooma, ki se je 12. junija pri padcu med ogledom proge za kronometer na kriteriju Dauphiné zaletel v zid in utrpel številne zlome. Štirikratni zmagovalec Toura bi moral tudi nastopiti na kriteriju Saitama, a je priznal, da še ni nared za dirkaške menjave ritma in pospeševanja, zato se je na kolesu pojavil le simbolično, na 3,1 km dolgi ekipni vožnji na čas. Kljub temu trdi, da bo julija nared za naskok na svojo peto zmago na Touru. Njegova ekipa Ineos z njim, Bernalom, Geraintom Thomasom in Richardom Carapazom si je za prihodnje leto za cilj zadala veliki slam, zmago na vseh treh tritedenskih dirkah v sezoni.

Jumbove dileme

Roglič in njegova ekipa Jumbo Visma imata največ možnosti, da Ineosu prekrižata megalomanske načrte. Nizozemska zasedba ima tudi veliko adutov za tritedenske dirke, prav tako ima pomisleke okoli kapetanov za Giro in Tour, za katere so z nenavadno traso z le eno vožnjo na kronometer poskrbeli prireditelji francoske pentlje. Na Giru so se odločili za bolj konvencionalno dirko s tremi vožnjami na čas. S tem pa šefom Jumba Visme niso olajšali dela pri izbiri med potencialnimi kapetani, Rogličem, Tomom Dumoulinom in Stevenom Kriujswijkom. »Trasa Gira ponuja priložnosti vsem profilom kolesarjev, to mi je najbolj všeč. Dovolj bo sprinterskih etap, voženj na kronometer in izjemno zahtevnih gorskih etap. Trasa ustreza našim adutom v skupni razvrstitvi in tudi našemu prvemu šprinterju Dylanu Groenewegnu. To naših odločitev ni nič olajšalo, imamo pa okoli pet tednov časa, da končamo sestavljanko za prihodnjo sezono,« je povedal direktor Jumba Visme Merijn Zeeman. Pri ekipi UAE takšnega razkošja kandidatov za vrh nimajo, imajo pa Tadeja Pogačarja, ki je v svoji krstni sezoni navdušil s tretjim mestom na Vuelti. »Vodstvo ekipe si ga najbolj želi na Touru, čeprav odločitev še ni padla. Mislim, da bi mu tudi zaradi hladnejšega vremena bolj ustrezal Giro,« je povedal Andrej Hauptman, slovenski selektor in eden od športnih direktorjev v arabski ekipi, ki te dni sestankuje in sestavlja načrte v Dubaju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije