Rogla Slovencem pokazala roge

Na tekmi za svetovni pokal ni bilo tako želenega preboja slovenskih deskarjev. Ester Ledecka postavila mejnik, v isti sezoni zmagala v smučanju in deskanju.
Fotografija: Tim Mastnak je obstal v osmini finala, od napredovanja ga je ločila stotinka sekunde. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Tim Mastnak je obstal v osmini finala, od napredovanja ga je ločila stotinka sekunde. FOTO: Tadej Regent

Ni bilo zasuka. Slovenskim alpskim deskarjem se niti na domači tekmi svetovnega pokala na Rogli, vozil se je paralelni veleslalom, ni uspelo zavihteti na sam vrh ali na stopničke. Teh v letošnji sezoni še ni bilo, kakovost slovenskih mušketirjev na deski pa je takšna, da dosedanje uvrstitve ne zadovoljujejo visokih kriterijev in ciljev.

Na Rogli se je celo le svetovni podprvak Tim Mastnak uvrstil v izločilne boje, tam pa že v osmini finala za stotinko sekunde izgubil dvoboj s Poljakom Oskarjem Kwiatkowskim. Slavila sta legendarna dvoživka, tekmuje še v alpskem smučanju, Ester Ledecka, na progi Jasa je bila najboljša že petič, in Italijan Edwin Coratti, ta je bil najboljši že lani. Čehinja je hkrati dosegla nov mejnik, saj je v isti sezoni zmagala na alpskosmučarski in deskarki tekmi za svetovni pokal.

Pri dekletih je bila druga Nemka Ramona Theresia Hofmeister, ki je pred tem dobila štiri zaporedne posamične tekme, v malem finalu za tretje mesto je Rusinja Natalija Soboljeva ugnala Avstrijko Danielo Ulbing. Drugi pri fantih je bil najhitrejši iz kvalifikacij Italijan Roland Fischnaller, tretje in četrto mesto pa je šlo Rusoma Vicu Wildu, dvakratni olimpijski prvak iz Sočija je Američan z ruskim potnim listom, in Dmitriju Loginovu, mladinskemu in članskemu svetovnemu prvaku v paralelnem veleslalomu. Mastnak je na koncu po izpadu v osmini finala zasedel 12. mesto, sicer pa ga je Poljak Kwiatkowski v letošnji zimi ugnal že v četrtfinalu tekme v švicarskem Scuolu.

»Žal stotinke niso bile na moji strani. Seveda bi si želel uspeha pred domačimi navijači. Razliko proti tekmecu bi na strmini težko nadomestil, saj sem preveč izgubil zgoraj, v položnejšem delu proge. Ampak generalno gledano sem zadovoljen, ostajam v stiku z vrhom in se že veselim naslednjih tekem,« je menil Mastnak.
 

Jasa ne dopušča napak


V kvalifikacijah so izpadli Rok Marguč s 17. mestom, Žan Košir z 20. in 43. Jernej Glavan, ta se ni uvrstil v drugo vožnjo. »Žal se ni izšlo, na Rogli proga pač ne dopušča niti najmanjših napak,« nezadovoljstva ni skrival lani na progi Jasa tretji Marguč, ki ga je do finala ločilo sedem stotink sekunde. Tudi Košir je bil zelo blizu finala, njegov zaostanek za šestnajstim je bil 0,26 sekunde.

»Še vedno se spopadam s težavami. A do konca sezone me čaka še kar nekaj tekem in upam, da se prej ali slej spet znajdem na zmagovalnih stopničkah,« je kljub vsemu optimističen. V ženski konkurenci je Gloria Kotnik zasedla 31. mesto v kvalifikacijah, v prvi vožnji je bila zelo hitra, na rdeči progi je dosegla tretji čas, v drugi pa se ji ni izšlo po pričakovanjih. Velenjčanka je zbrala devetintrideseti čas modre proge. Sara Goltes (44. mesto) se ni prebila v drugo vožnjo.

»Žal tako težko pričakovanega preboja na vrh ni bilo. Seveda ni časa za obžalovanje, analizirali bomo vožnje in se osredotočili na slalomski preizkušnji v Italiji. Tekma na Rogli je bila, tako kot smučarske, v znamenju stotink. Tim je izgubil za stotinko, Rok je bil na nehvaležnem sedemnajstem mestu. Vožnje niso bile popolne, zato je izostal želeni vidnejši rezultat. Še vedno verjamem, da bomo na naslednjih tekmah dokazali, da smo iz pravega testa. Da ne bomo govorili o izgubljenih stotinkah, ampak bomo uničili Italijane, Ruse in vse druge, že v Piancavallu,« je navrgel glavni trener slovenske reprezentance Izidor Šušteršič. V soboto bo v Piancavallu paralelni slalom, dan pozneje še ekipna tekma v paralelnem slalomu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije