KATAR

Rod Stewart zavrnil milijon dolarjev, bo Shakira nastopila tudi v Katarju?

Jutri otvoritvena slovesnost SP 2022 v nogometu. Katar jamči spektakel, skrivnost glede nastopajočih.
Fotografija: Shakira je bila osrednja zvezda odprtja leta 2010 v Južni Afriki, bo nastopila tudi v Katarju? FOTO: Martin Rose/Getty Images
Odpri galerijo
Shakira je bila osrednja zvezda odprtja leta 2010 v Južni Afriki, bo nastopila tudi v Katarju? FOTO: Martin Rose/Getty Images

Za najbolj zagrizene ljubitelje nogometa je otvoritvena slovesnost svetovnega prvenstva samo nebodijetreba potrata časa, truda in denarja pred prvo podajo žoge na sredini igrišča. Za mnoge druge pa je celo vrhunec enomesečne obsedenosti z najbolj pomembno postransko stvarjo na svetu. Glede na to, kako megalomansko so se prvega zimskega mundiala v zadnjih desetih letih lotili v pregrešno bogatem Katarju, se v nedeljo ob 16. uri na pokritem stadionu Al Bajt obeta spektakel brez primere.

Ko je Katar leta 2015 v štirih novih dvoranah gostil prvo veliko tekmovanje, SP v rokometu, ki je bila nekakšna generalka za dogodek sedem let kasneje, je otvoritev jemala dih vsem 15.000 navzočim v dvorani Lusail v predmestju Dohe, tudi slovenskim rokometašem. Prvič je bilo celotno igrišče prekrito z LED-zasloni, ki so poskrbeli za neverjetne grafične in svetlobne učinke. Še veliko večja paša za oči in ušesa se 60.000-glavi množici na stadionu in milijardi pred malimi zasloni obeta jutri.

Otvoritvena slovesnost sicer ne obstaja od nekdaj, prvič je bila na SP v Angliji leta 1966, ko je skupina dečkov držala zastave udeleženk. Z vsakim prvenstvom pa so postajale večje in tako so v Mehiki 1970. že poleteli tisoči balonov. Leta 1994 so Američani pokazali, kako se streže stvarem, Oprah Winfrey je predstavila pevko Diano Ross, ki je zgrešila gol z 11 metrov, vendar so se vrata vseeno podrla, kar je bil začetek spektakla, ki ga je odprl predsednik Bill Clinton. V Južni Afriki je Nelson Mandela leta 2010 poslal svetu sporočilo, pred štirimi leti pa je Vladimir Putin na stadionu Lužniki govoril o gostoljubni in prijateljski Rusiji ...

Letos ne bo tako znanih govorcev, težave so bile tudi pri izbiri nastopajočih. Ni povsem jasno, kdo bo imel osrednji nastop. Povabilo je najprej zavrnila Dua Lipa, nato skupina The Cure, še bolj odločno zaradi moralnih in etičnih razlogov nogometni navdušenec Rod Stewart, ki je zavrnil milijon dolarjev honorarja. Morda ga bo nadomestil še en navijač Robbie Williams, ki je pel v Moskvi pred štirimi leti.

Kako se bo odločila Shakira?

Glavna favoritinja je bila Shakira, ki je bila na SP 2010 s hitom Waka Waka, vendar naj bi si po nekaterih neuradnih informacijah tik pred zdajci premislila. Doslej je potrjeno, da bodo nastopili ameriški raper Lil Baby, avtor ene od uradnih pesmi SP The World Is Yours To Take, južnokorejski zvezdnik K-popa Jungkook in indijska trebušna plesalka Nora Fatehi. V igri so poleg Williamsa in še vedno skrivnostne Shakire tudi Black Eyed Peas.

Idejni vodja projekta je Marco Balich, ki se je podpisal pod več olimpijskih slovesnosti. Tridesetminutni šov naj bi spominjal na tistega iz Tokia 2020. »Fifa je spoznala, kako pomembna je otvoritvena slovesnost, to ne bo več samo nastop enega pevca pred prvo tekmo, ampak veliko, veliko več,« je bil skrivnosten Balich. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije