ODBOJKA

Reprezentanca izgubila trden steber

Objavljeno 22. maj 2020 11.50 | Posodobljeno 22. maj 2020 11.50 | Piše: Miha Šimnovec

Športno pot končala tudi Iza Mlakar, ki se bo posvetila študiju medicine.

Iza Mlakar je pustila velik pečat v slovenski odbojki. FOTO: OZS
Le tri dni po tem, ko je svoje tekmovalne smuči v kot postavila Katja Višnar, je športno pot sklenila še ena vrhunska slovenska športnica. Od odbojkarskih igrišč se namreč poslavlja Iza Mlakar, novico, da že pri 24 letih končuje kariero, je včeraj javnosti sporočila prek Odbojkarske zveze Slovenije (OZS).

»Bilo mi je v veliko čast, da sem lahko tekmovala v tem prelepem športu, ki je v vseh pogledih obogatil moje življenje. Spoznala sem veliko ljudi, ki so me zaznamovali v odbojki in osebnem življenju, videla veliko novih krajev, doživela zmage in poraze. Najlepši del vsega pa je to, da sem imela ob sebi družino, ki me je vedno podpirala, in ekipo, ki je vse to doživljala z mano,« je poudarila 24-letna Korošica, ki se bo v prihodnje posvetila študiju medicine.
 

Sodelovala pri mejnikih


Odbojko je začela igrati pri OK Prevalje, pri komaj šestnajstih letih (pred sezono 2012/13) pa se je preselila v Maribor, kjer je Novi KBM Branik pomagala do številnih uspehov. Z bankirkami je Mlakarjeva osvojila kar 11 lovorik, pet naslovov državnih prvakinj ter štiri pokalne naslove in dva srednjeevropska. Po koncu prejšnje sezone je sprejela sanjsko ponudbo vodstva ekipe Igor Gorgonzola Volley in se iz Maribora preselila v najmočnejšo ligo na svetu – v italijansko A1. Za evropske klubske prvakinje iz Novare je igrala tudi na klubskem svetovnem prvenstvu na Kitajskem. Velik pečat je pustila v slovenski reprezentanci. Na svetovnem prvenstvu za odbojkarice, stare do 23 let, je leta 2017 v Ljubljani prispevala pomemben delež k osvojitvi srebrne kolajne.

Izo so takrat kot najboljšo korektorico uvrstili v idealno postavo prvenstva. Za našo izbrano vrsto, za katero je dvakrat igrala tudi na evropskem prvenstvu, po letu 2015 tudi lani na Poljskem, kjer se je s soigralkami veselila dveh mejnikov (krstne zmage na EP in uvrstitve v izločilne boje), je na uradnih tekmah pod okriljem svetovne in evropske odbojkarske zveze zbrala 48 nastopov, dosegla pa je 659 točk.

»Slovenska ženska odbojka je izgubila enega trdnih stebrov reprezentance, a sem prepričan, da bodo uspehi, ki jih je dosegla Iza, kažipot vsem nadaljnjim rodovom,« je omenil Gregor Humerca, generalni sekretar pri OZS. 
Deli s prijatelji