ŠAH

Razplet končno na vidiku

Znane podrobnosti zaključka kandidatskega turnirja.
Fotografija: Maxime Vachier-Lagrave je resen kandidat za izzivalca svetovnega prvaka. FOTO: Chess.com
Odpri galerijo
Maxime Vachier-Lagrave je resen kandidat za izzivalca svetovnega prvaka. FOTO: Chess.com

Več kot leto trajajoča saga glede kandidatskega turnirja, ki bo dal naslednjega izzivalca svetovnega prvaka Magnusa Carlsena v dvoboju konec leta, dobiva obrise razpleta. Potrjeni so datumi nadaljevanja 27. marca lani prekinjenega tekmovanja, ki ga je ravno na polovici zaustavil razmah pandemije in razglasitev izrednih razmer v Rusiji.
Diagram (24. 2.) FOTO: Šzs
Diagram (24. 2.) FOTO: Šzs

Vsi sodelujoči so se strinjali s pogoji glede nadaljevanja turnirja, katerega prizorišče ostaja Jekaterinburg (med 19. in 28. aprilom). Fide je v drugi polovici 2020. turnir že dvakrat poskušala pripeljati do konca, a razmere v svetu tega niso dovoljevale. Po izkušnjah z maloštevilnimi turnirji na najvišji ravni, zadnji je bil v Wijk aan Zeeju v drugi polovici januarja, so predstave o preventivnih ukrepih za zagotavljanje varnosti nastopajočih jasnejše, poleg tega vlada optimizem glede skorajšnje vrnitve v normalne tokove, kamor spada tudi sproščanje mednarodnih prometnih povezav.

Hitro lahko pride do zasuka

Gre za edinstveno situacijo v zgodovini šahovskih turnirjev. Drugo najpomembnejše tekmovanje cikla za SP se bo, če ga bodo izpeljali v načrtovanih okvirih, končalo več kot leto in mesec po njegovem začetku. Pravila turnirja določajo, da se pred nadaljevanjem upoštevajo vsi rezultati do prekinitve, a jasno je, da so lahko razmerja moči med nastopajočimi po enem letu močno premešana. Zato obstaja precej možnosti, da se zdajšnji vrstni red v sedmih krogih še precej spremeni.

V tej luči bo zanimiv že začetek nadaljevanja obračunov štirih najresnejših kandidatov za končno prvo mesto. Vodilna Francoz Maxime Vachier-Lagrave in Rus Jan Nepomnjači se bosta pomerila proti Američanu Fabianu Caruani in Nizozemcu Anishu Giriju, ki zaostajata za celo točko, a lahko hitro pride do zasuka.


Ob tem ostaja nerazrešena situacija z azerbajdžanskim velemojstrom Tejmurjem Radžabovom, ki bi moral biti eden od osmih udeležencev, a je zaradi izbruha pandemije Fide najprej pozval k preložitvi tekmovanja, nato pa udeležbo odpovedal. Izpraznjeno mesto je dobil ravno Vachier-Lagrave, nadaljnje dogajanje pa nedvomno pritrjuje stališčem Radžabova. To mu je v slabo uteho, saj je ostal brez trdo prigarane možnosti sodelovanja v bojih za naslov svetovnega prvaka, v javnosti pa se pojavljajo špekulacije, da naj bi se mu Fide oddolžila z neposrednim vabilom na naslednji kandidatski turnir čez dve leti.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije