Dvajset let pozneje

Razkrivamo, kje so danes junaki nogometne pravljice

Zlatko Zahovič in Sašo Udovič sta direktorja, Đoni Novak streže v restavraciji, Amir Karić odhaja na delo v Avstrijo, Rudi Istenič je šel na Triglav, selektor Katanec pa v Irak
Fotografija: FOTO: ZaseBNI ARHIV R. I./FACEBOOK
Odpri galerijo
FOTO: ZaseBNI ARHIV R. I./FACEBOOK

Kdor ne spoštuje preteklosti, ne zna ceniti sedanjosti in prihodnosti. Saj je tudi v športu tako. Nogometni spomini so lepi, letos pa mineva že 20 let, odkar je naša članska reprezentanca dokazala, da nismo le narod smučarjev, ampak da smo lahko konkurenčni tudi v najpomembnejši postranski stvari na svetu. Nogometna zveza Slovenije je minuli mesec pripravila slavnostni dogodek #HvalaGeneracije, na katerem je zaznamovala obletnice uvrstitev slovenske vrste na velika tekmovanja: 20. ob preboju na evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem leta 2000 in 10. ob uvrstitvi na svetovno prvenstvo v Južni Afriki 2010.

Pred dvema desetletjema je Slovenija odigrala povratno tekmo v zasneženem Kijevu, v Ukrajino je odšla z zadetkom prednosti s prve tekme. Selektor Srečko Katanec je tekmo začel s postavo: Mladen Dabanovič, Amir Karić, Mladen Rudonja, Darko Milanič, Željko Milinovič, Marinko Galič, Đoni Novak, Aleš Čeh, Sašo Udovič, Zlatko Zahovič, Miran Pavlin. Na klopi so sedeli Marko Simeunovič, Zoran Pavlović, Saša Gajser, Rudi Istenič, Miran Osterc, Fabijan Cipot in Milenko Ačimovič ter Aleksander Knavs. Moštvo za pravljico! Kje so, kaj danes delajo naši asi?

Hiter tudi s pladnjem

Lepo je bilo, mnogi so jokali.
Lepo je bilo, mnogi so jokali.
Vratarja Dabanovič in Simeunovič sta ostala povezana z nogometom. Prvi je strokovni vodja nogometne šole NK Aluminij, drugi že več kot 12 let vodi slovensko športno televizijo Sportklub. Kaj pa ekipa v polju? Amir Karić je šel v trenerske vode, deloval je tudi v NK Maribor, zdaj dela v Avstriji, doma pa trenira mlade upe v NK Jarenina-Pesnica. Upravičeno je lahko ponosen na svojega sina (Sven Šoštarič Karić) in hčer (Tija Šoštarič Karić), ki gresta po njegovih nogometnih stopinjah. V Mariboru si je svoj športni center ustvaril Marinko Galič, v nogometnih (poslovnih) vodah je ostal Mladen Rudonja, ki je v sezoni 2017/2018 pomagal kot svetovalec uprave Olimpiji do dvojne krone. To je bila še ena od epizod sodelovanja med Milanom Mandarićem in Rudonjo, ki sta moči združila že v angleškem Portsmouthu, nato sta bila sodelavca tudi v Leicestru in Sheffieldu ter tudi Kopru. Darko Milanič se je zapisal trenerstvu; 51-letni Izolan nadaljuje svoj drugi mandat na klopi Maribora, preizkusil se je tudi na tujem (Sturm Graz in Leeds United).

V gostinske vode je zaplul Đoni Novak, ki ima v ljubljanskih Črnučah že od leta 1994 svojo gostilno Farao, logotip zanjo je zrisal že pokojni Zmago Modic, tudi avtor novoletne okrasitve glavnega mesta. Đoni je ves čas v gostilni. Njegovi reprezentančni kolegi povedo, da je s pladnjem v roki hiter, kot je bil na desnem boku na igrišču. Selektor Srečko Katanec se je lansko jesen preselil na klop Iraka. S sabo je vzel še dva rojaka – Nihada Pejkoviča in Aleša Čeha, nekdanjega asa slovenske reprezentance.

Željko triatlonec, Jagoda agent

Reprezentanca, ki je napisala prvo nogometno pravljico. Z leve stojijo Milanič, Dabamović, Knavs, Pavlin, Milinovič, z leve čepijo Novak, Rudonja, Zahovič, Udovič, Čeh, Karić.
Reprezentanca, ki je napisala prvo nogometno pravljico. Z leve stojijo Milanič, Dabamović, Knavs, Pavlin, Milinovič, z leve čepijo Novak, Rudonja, Zahovič, Udovič, Čeh, Karić.
Zlatko Zahovič se je avgusta 2007 vrnil v domači Maribor in od takrat deluje kot športni direktor kluba. V tem času se je klub finančno uredil, poskrbel za par odmevnih prestopov na tuje in dvakrat igral v ligi prvakov. V Mariboru je vrsto let deloval ob Zlatku Zahoviču tudi Miran Pavlin, a so se njune poti razšle. Pavlin je danes eden od zunanjih sodelavcev Evropske nogometne zveze Uefa.

»V NK Krka orjemo ledino, motiviran pa sem, ker potencial nogometa, ki je globalen šport, v Novem mestu še ni bil preizkušen,« svojo misijo razkrije Sašo Udovič (velikokrat gost komentator na televiziji), ki si želi v vlogi športnega direktorja NK Krka vrniti na prvoligaški zemljevid. S podporo NZS in Mestne občine Novo mesto bodo Dolenjci dobili reflektorje, 2022. pa še tribuno, da bodo dostojno proslavili 100-letnico kluba.

Željko Milinovič se je po koncu nogometne kariere zapisal novi športni strasti – triatlonu, kjer je med rekreativci dosegal izvrstne rezultate. Preverimo še, kaj dela danes klop z legendarne tekme v Kijevu. Zoran Pavlovič igra v 3. SNL v dresu Šmartnega 1928 in vodi gostinski lokal. Saša Gajser je pomočnik v taboru NK Maribor, Milan Osterc, Jagoda ga kličejo prijatelji, živi v Novi Gorici in deluje kot zastopnik igralcev, Fabijan Cipot je gonilna sila NK Kema Puconci, kjer se ukvarja tudi z razvojem mladih igralcev, v Muri pa blesti njegov sin Kai. Nad sinovo (Mateo Ačimović) nogometno potjo je navdušen tudi Milenko Ačimović (bil je tudi športni direktor Olimpije), zdaj pa vodi nogometni kamp, kjer se kalijo novi asi, ki bodo morda nekoč nekdaj spisali neko novo svetlo poglavje slovenske nogometne zgodovine. Rudi Istenič je hotelir v Nemčiji, dobro desetletje je delal kot trener mlajših selekcij. Še vedno pa igra za veteransko ekipo Fortune Düsseldorf.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije