EVROPSKO PRVENSTVO

Raskav glas ni posledica viskija

Objavljeno 16. januar 2020 10.10 | Posodobljeno 15. januar 2020 18.28 | Piše: Peter Zalokar

Selektor Ljubomir Vranješ navdušen nad prvim delom EP. V Malmöju brez poškodovanega kapetana Vida Kavtičnika.

Ljubomir Vranješ uživa pri vodenju slovenskih fantov v svoji domovini. FOTO: Reuters
Zmaga z 29:25 nad Švico je zaokrožila popoln prvi del 14. evropskega prvenstva za slovenske rokometaše, ki so se včeraj že preselili v Malmö, kjer jih čakajo štiri tekme v lovu na polfinale. Prvo mesto, zmaga nad Švedsko in dve točki v glavnem delu vlivajo optimizem, a selektor Ljubomir Vranješ svari pred evforijo in kot lajna ponavlja, da ni še nič narejenega. Slovenci bodo na igrišče spet stopili jutri v Areni Malmö, kjer so si pred štirimi leti priigrali olimpijski nastop v Riu.

»Opravili smo odlično delo. Tudi proti Švici smo imeli ves čas nadzor nad dogajanjem. Miha Zarabec se je izkazal z zadetki (s šestimi je bil najboljši strelec za Slovenijo – op. p.) in podajami. Z obrambo sem bil zadovoljen 50 minut, tistih 10 bomo analizirali. Ta teden v mojem Göteborgu je bil čudovit, vsem bi se zahvalil za podporo, posebno mojim igralcem. Zdaj se selimo v Malmö, imamo dve točki, zadovoljni smo,« je po tretji zmagi povedal Vranješ, ki se je igralcem zahvalil na njim najljubši način, v hotelu jim je častil rundo piva. »Odkar sem prevzel Slovenijo, smo na zmagoviti poti, imamo pet zmag in igramo dober rokomet. V Malmö odhajamo samozavestni in polni motivacije. To je dobro,« gre vse po načrtih Šveda, ki je videl novo suvereno predstavo vratarja Klemna Ferlina (13 obramb), tega so ga že drugič izbrali za igralca tekme.
13 obramb je proti Švici zbral Klemen Ferlin, skupaj jih ima že 36, največ na EP.

Neželena beseda: favoriti

Vranješev glas je bil precej raskav. Prehlad, kaj drugega? »Nisem pil viskija, če ste to mislili,« se je pošalil Ljubo. »Gre za to, da želim spodbujati fante, z njimi komunicirati na igrišču. Včasih so daleč, a me morajo slišati. Včasih glasilke popustijo,« je razložil Vranješ, ki mu v teh dneh ena beseda še posebno ni všeč: favoriti. Slovenija je po njegovem mnenju še daleč od statusa favorita … »Ali ste realisti? Ne morete biti, če mislite, da smo favoriti. Kako daleč je prišla Slovenija na evropskih prvenstvih v zadnjih 16 letih? Kje je na jakostni lestvici? Res pa je, da lahko premagamo kogar koli, želimo si zmagati, a favoriti nismo.«
Svoje rojstno mesto je zapustil z dobrimi občutki. »Tri zmage imamo, vse je šlo po željah. Naša samozavest je zdaj precej večja kot pred začetkom turnirja. V ekipi je čutiti pozitiven naboj. Kemija, ki smo jo imeli v Zrečah, je še vedno tu, v slačilnici, ko jemo, ko se družimo. To je zelo pomembno,« v selektorski vlogi uživa Ljubo, ki pa se je moral tik pred tekmo s Švico spopasti s prvo slabo novico. Na ogrevanju si je mečno mišico poškodoval kapetan Vid Kavtičnik, ki bržčas ne bo dočakal nastopa na svojem 12. velikem tekmovanju. »Smola,« je z glavo zmajeval selektor. V ekipo bo namesto nesrečnega Vidka vrnil bodisi Kristjana Horžena bodisi Gašperja Marguča
Nič treninga, nič novinarjev
Slovenci so v Malmö na švedskem jugu prispeli z vlakom v času kosila. Treninga niso imeli, tudi druženja s sedmo silo ne. Vzeli so si dan na off, krepili moštveni duh, šli na sprehod po mestu in skupno večerjo v restavracijo. Dovolj hotelske hrane. Od danes pa spet na polno.
Deli s prijatelji