FORMULA 1

Raje zdaj grd kot na koncu idiot

Toto Wolff priznal, da ima slabo vest zaradi odločitve v Sočiju.
Fotografija: Valtteri Bottas ve, da je v resnici on zmagovalec vikenda v Sočiju. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Valtteri Bottas ve, da je v resnici on zmagovalec vikenda v Sočiju. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Čeprav pri Mercedesu stalno ponavljajo, da imata njihova dirkača Lewis Hamilton in Valtteri Bottas podoben status ter zatorej enake možnosti za uspeh v formuli 1, je nedeljska dirka v Sočiju to vnovič ovrgla. Velika nagrada Rusije je namreč, roko na srce, le še potrdila, da je Hamilton v nemškem moštvu z naskokom številka 1. Zaradi ukaza, po katerem je moral 29-letni Finec predvčerajšnjim spustiti predse štiri leta starejšega Angleža, se je vodja Marcedesove ekipe Toto Wolff po dirki ob Črnem morju znašel na udaru kritik tistih, ki prisegajo na pošten in športni boj na stezi.
Valtteri Bottas ve, da je v resnici on zmagovalec vikenda v Sočiju. FOTO: AFP
Valtteri Bottas ve, da je v resnici on zmagovalec vikenda v Sočiju. FOTO: AFP

Tega tokrat – vsaj kar zadeva obračun za prvo mesto – niso videli. Bottas, ki bi si po prikazanem v Sočiju zaslužil glavno nagrado, je moral zmago prepustiti Hamiltonu. Wolff je imel zaradi odločitve, ki jo je sprejel skupaj z Mercedesovimi strategi, po dirki slabo vest. A ne le on; vsi odgovorni so v trenutkih slavja le srepo zrli predse. »Ne, ne počutimo se v redu, toda v takšnih trenutkih je treba gledati tudi dolgoročno. Kruta realnost pravi, da lahko na dirkalni dan prednost v skupni razvrstitvi povečaš za sedem točk,« je dal vodja srebrnih puščic jasno vedeti, da v bitki za naslov svetovnega prvaka ničesar ne nameravajo prepustiti naključju.

V Rusiji so resda naredili velik korak k novi lovoriki, saj ima vodilni Hamilton zdaj že zajetnih petdeset točk naskoka pred drugouvrščenim Nemcem Sebastianom Vettlom (Ferrari), do konca sezone pa je – vštevši japonsko preizkušnjo konec tega tedna v Suzuki – (le) še pet dirk. A bolj ko je Wolff ponavljal, kako zelo pomembna je lahko sleherna točka, se ni mogel znebiti slabega občutka, ki ga je spremljal zaradi velike krivice, storjene Bottasu.

Wolff je imel še toliko slabšo vest zato, ker je finskemu dirkaču obljubil, da bo lahko, če bo dobil start, dirko v vodstvu odpeljal do konca. »Občutek je še bolj grenak, ker Valtteri sploh ni bil pod Lewisovim pritiskom. Nekdo pač mora biti včasih grd, in to sem bil tokrat jaz. A raje sem zdaj to kot ob koncu sezone idiot,« je poudaril 46-letni Avstrijec in večkrat pohvalil Bottasa, češ da je neverjeten moštveni igralec. A s tem se 29-letni Finec noče sprijazniti.

»Zase vem, da sem v resnici zmagovalec tega vikenda. Resda nimam največjega pokala, kar pa mi je pravzaprav vseeno,« je omenil moralni zmagovalec dirke za veliko nagrado Rusije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije