1. SNL

Prvaki so obupali nad Čehom

Novi trener celjskih nogometašev je 48-letni Ljubljančan Agron Šalja. V 1. SNL deluje samo še en tuji strokovnjak, Italijan Rodolfo Vanoli.
Fotografija: Agron Šalja je pri Celju začel s pokalno zmago. FOTO: NK Celje
Odpri galerijo
Agron Šalja je pri Celju začel s pokalno zmago. FOTO: NK Celje

Od tujih trenerjev v slovenski nogometni ligi je ostal le še Italijan s koprskim DNK Rodolfo Vanoli. Pri državnem prvaku Celju so namreč ukrepali: po enajstih tekmah, osmih porazih, dveh neodločenih izidih, eni sami zmagi (proti Mariboru v Ljudskem vrtu) in razliki v golih 5:16 je Čeh Jiři Jarošik odšel v zgodovino kluba kot trener z najslabšim izkupičkom. Novi trener je Agron Šalja, ki je včeraj po hudem odporu Radomelj popeljal Celje v polfinale pokala NZS.

V klavrni Jarošikovi bilanci je zanimivo, da je vse točke osvojil proti moštvom iz prve polovice lestvice. Pomenljivo je, da so Celjani v Stožicah kljub minimalnemu porazu z igro zasenčili Olimpijo, v drugem in zadnjem porazu proti moštvom iz top 5 Domžalami pa so celo prvi zadeli. Kalvarija tujcev v SNL samo razgalja eno od težav. Ni rešljiva zgolj z rezultatskim zasukom, temveč ima globlji pomen in izpostavlja prilagodljivost SNL ter njeno sledenje evropskim trendom.

Jarošik je po Sergeju Jakiroviću, Dinu Skenderju, Slobodanu Gruborju, Gordanu Petriću in Mauru Camoranesiju šesti tujec, ki je bil v tej sezoni neuspešen. Čeh je bil med vsemi trenerji z najmanj izkušnjami ter je v Celju tako rekoč začel resno trenersko pot.
 

Camoranesi najboljši


Toda v slovenski ligi rezultati niso edino merilo. Camoranesi je odšel z najboljšim odstotkom osvojenih točk (58 %) in z malo verjetnosti, da bi ga lahko kdo prehitel. Še najbližje je Domžalčan Dejan Đuranović, ki je pri 52 odstotnem izkupičku, ali pa Olimpijin trener Goran Stanković, ki je samo z Olimpijinim izkupičkom, 66,6 odstotka, najboljši. Skupno (28 tekem) in z izkupičkom na klopi Tabora je osvojil 51 odstotkov točk. Celjani so Šaljo izbrali podobno kot so šampionskega trenerja Dušana Kosića pri reprezentančnem štabu selektorjev.


Šalja je bil selektor reprezentance do 17 let, prej do 19. Ljubljančan je pri 48 letih debitiral v samostojni vlogi na članski ravni. Izbor nekdanjega nogometaša Olimpije, Primorja, Domžal, Triglava in Interblocka v 1. SNL je tudi popravni izpit za prvega selektorja celjskega moštva, generalnega direktorja in vlagatelja Valerija Kolotilova. Ruski poslovnež je po Kosićevi odstavitvi znova tvegal, saj ni izbral trenerja s prvoligaškimi izkušnjami ali znanim trenerskim profilom. Celjani so na 9. mestu v 1. SNL, ki vodi v dodatne kvalifikacije, in imajo pred zadnjimi Goričani le še pet točk prednosti. Že v soboto v prvenstveni tekmi v Celju gostuje Maribor. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije