NOGOMET

Prvak je krivec, da ni več nepremaganega

V 9. kolu 1. SNL je Maribor premagal Aluminij z 2:1. Za vodilnim je zmanjšal zaostanek le še na tri točke.
Fotografija: Dino Hotić (levo) in Rok Kronaveter sta bila strelca za zmago, vredno 100.000 evrov. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Dino Hotić (levo) in Rok Kronaveter sta bila strelca za zmago, vredno 100.000 evrov. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – »Če imaš, lahko daš,« je mariborski športni direktor Zlatko Zahović upošteval nekoliko prirejeni pregovor in na zadnjem sestanku z nogometaši obljubil 100.000 evrov za zmago v derbiju 9. kroga 1. SNL proti vodilnemu Aluminiju. S privolitvijo vodstva kluba je šel še dlje, saj si bodo igralci po 100 tisočakov evrov lahko razdelili še v naslednjih štirih tekmah, če bodo zmagali. Za naslov prvaka sta dodatno rezervirana kar dva milijona motivacijskih evrov.


Vijolični se na igrišču niso obotavljali, zmagali so in obljubo spremenili v dolg, do dneva, ko bo prišel plačilni dan. Ni šlo vse gladko, a pri Mariboru je glavnim selektorjem in ustvarjalcem moštva ter igre že dolgo malo mar za ugajanje na igrišču, pa četudi s tribun Ljudskega vrta ni več slišati le aplavzov, ampak tudi žvižge. Šteje tudi vtis. Maribor je pustil tekmovalnega. Izpeljal je tekmo, na kateri je tako rekoč moral zmagati. Po starem receptu, previdno in z močno poudarjeno taktično kulturo je lomil odpor žilavega, ta trenutek najbrž boljšega nasprotnika, ki je bil znova taktično dovršen in dosleden v izvajanju načrtov.

Aluminij je izgubil prvič v sezoni, a je bil vsaj enakovreden, ko je zaostajal tudi veliko boljši. Pri obeh mariborskih golih je bil tudi naiven, še posebno mladi Aljaž Ploj pri pokrivanju strelca prvega gola Dina Hotića. Dovolil mu je natanko to, česar mu ne bi smel. Veliko preveč prostora za strel z levo nogo z desne strani. V tretjem poskusu je vijolični Ljubljančan žogo usmeril v desni zgornji kot. Vratar Matija Kovačić je bil prekratek. Da bi drugič izenačili, gostje niso imeli sreče.


»Aluminij je treba jemati resno. Če ga ne, izgubiš. Večji del tekme smo delovali zadovoljivo, ko nismo, smo bili preveč pasivni. V takšnih tekmah je pomembno, da prvi zabiješ gol. Edina težava v prvem polčasu je bila ta, da ga nismo,« je ocenil mariborski trener Darko Milanič. Za še boljši ritem in spektakularnejši dvoboj je manjkal le Maribor v boljši formi.

»Imamo težave, nekaj igralcev ni v formi, nekateri so poškodovani,« je priznal Milanič. Tudi strelec zmagovitega gola Rok Kronaveter ni bežal od resnice. »V Evropi ni bilo vse najboljše. Treniramo, da bi bilo boljše. Pri Mariboru so pritiski normalni. Zadnjih 20 minut smo se povlekli v obrambo. Navijači so to videli in morda so bili žvižgi upravičeni,« je bil odkrit Krona, ki se je nepričakovano znašel v prvi enajsterici, saj je zaradi poškodbe med reprezentančnim odmorom izpustil treninge. Najbolj vroči avgustovski igralec Rudi Požeg Vancaš je dobil le nekaj minut in si ob koncu privoščil neumnost, ki bi lahko drago stala Mariborčane.


»Zmagovalca je odločila boljša posamična kakovost. Mi smo imeli tudi premalo sreče v zaključnih minutah. Ampak za nas je bil uspeh tudi to, da v Ljudski vrt nismo prišli kot palček,« je s kančkom grenkobe povedal gostujoči trener Slobodan Grubor, eden od najboljših gostov Jure Matjašič pa je postavil piko na i. »Po obeh zaostankih smo se odzvali odlično. Videlo se je, da smo odlično pripravljeni in imamo samozavest. Žal drugič nismo zabili.« 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije