ŠAH

Prihodnost na ogled se postavi

Danes začetek spletne serije največjih mladih upov v šahu.
Fotografija: Indijec Gukeš je prihodnost šaha. FOTO: chessworld
Odpri galerijo
Indijec Gukeš je prihodnost šaha. FOTO: chessworld

Peti turnir iz elitne spletne serije bo na sporedu 24. aprila, na tem in vseh nadaljnjih pa bo imel odslej pravico do nastopa tudi vsakokratni zmagovalec turnirjev iz serije najobetavnejših mladih šahistov in šahistk, ki se začenja danes. Tekmovanje nosi ime glavnega pokrovitelja, švicarske bančne korporacije Julius Baer, skupni nagradni sklad štirih turnirjev in finala osmerice pa znaša 100.000 dolarjev.
Diagram (7.4.) FOTO: Šzs
Diagram (7.4.) FOTO: Šzs

Glavna promotorja spletnega dogodka, na katerem bo mogoče videti večino imen, za katera se pričakuje, da bodo čez desetletje krojila svetovni vrh v moški in ženski konkurenci, sta 14. svetovni prvak Rus Vladimir Kramnik in najboljša šahistka v zgodovini, legendarna Madžarka Judit Polgar. Kramnik in Polgarjeva sta izbrala po 10 nastopajočih, katerih točke se bodo štele tudi kot ekipni rezultat, rivalstvo med obema kapetanoma pa bo še dodatno začinilo zanimive boje. Na vsakem turnirju se bodo šahisti dvakrat pomerili vsak z vsakim, zmagovalci pa se bodo lahko takoj preizkusili tudi proti najboljšim na svetu na naslednjem turnirju elitne spletne serije. Najboljših osem v seštevku se bo nato na finalnem turnirju potegovalo za naziv zmagovalca serije.
 

Sijajni indijski mladi rod


Povprečna starost obeh ekip znaša 18 let, povprečni rating tako ene kot druge pa zanesljivo prek 2500 točk. Največ predstavnikov ima Indija, kar je dober odraz razvoja igre v tej državi. Nihče od štirih mladih indijskih zvezdnikov ni starejši od 16 let, vsi pa so med najboljšimi v svoji generaciji na svetu. Danes 15-letni Gukeš je drugi najmlajši igralec v zgodovini, ki je izpolnil pogoje za najvišji šahovski naziv velemojstra. To mu je uspelo pri dvanajstih letih, sedmih mesecih in 17 dneh, kar je hitreje tudi od zdajšnjega svetovnega prvaka Magnusa Carlsena.


Sedanji rod naj bi po mnenju mnogih v prihodnosti vrnil naslov svetovnega prvaka v domovino šaha. Med drugimi državami bodo imele ZDA tri svoje predstavnike, po dva pa Rusija, Kitajska in Kazahstan. Mladi bodo imeli med turnirji tudi možnost sodelovanja z atraktivnimi trenerskimi ekipami. V ekipi Judit Polgar bo ob velemojstrih Surji Ganguliju in Arturju Koganu v tej vlogi nastopila zdajšnja svetovna prvakinja Ju Wenjun, medtem ko bo njena predhodnica Hou Yifan del Kramnikove rivalske ekipe, skupaj z nekdanjim izzivalcem svetovnega prvaka Borisom Gelfandom in ukrajinsko velemojstrico Ano Muzičuk, ki je pred leti nastopala za Slovenijo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije