NOGOMET

Pri naših južnih sosedih so se še šolarji želeli vrniti k pouku

Srebrna z zadnjega SP Hrvaška je proti Maroku igrala previdno in se sprijaznila s točko.
Fotografija: Luka Modrić verjame, da bo odslej lažje. FOTO: Amr Abdallah Dalsh/Reuters
Odpri galerijo
Luka Modrić verjame, da bo odslej lažje. FOTO: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Previdnost je mati modrosti, se je Hrvaška na prvi tekmi z Marokom držala starega reka in pozabila novejšega, da največ tvega, kdor nič ne tvega. Učenci v šolah in poslanci v saboru so se vajeni dolgočasiti, a to je bilo preveč celo zanje, se šalijo pri naših južnih sosedih, potem ko se je srečanje na stadionu Al Bajt končalo z 0:0 ter le peščico polpriložnosti.

Pred štirimi leti v Rusiji se je le ena tekma skupinskega dela končala brez zadetkov, ta je bila že tretja v Katarju, kjer so razmere za igro težje, nihče pa noče porabljati preveč energije. Prvi cilj vsaj približno izenačenih reprezentanc je, da se na prvi tekmi izognejo porazu. Maročani so bili po tekmi boljše volje, a nihče ni bil zares razočaran. Hrvati so imeli žogo več v posesti (64 %). V strelih je bilo 4:2, v okvir vrat 2:0 in v kotih 5:0 za reprezentanco Zlatka Dalića, ki je v Rusiji ognjene pripeljal do finala. Takrat je bil igralec turnirja štiri leta mlajši Luka Modrić, ki včeraj v času kosila pri 37 letih ni imel prave energije.

Omembe vredni priložnosti sta imela Nikola Vlašić ob koncu prvega polčasa in Dejan Lovren na začetku drugega. Vlašić je iz bližine nastreljal vratarja, Lovrenov strel z nogo po kotu je pred črto vrat odbil branilec. Na drugi strani tudi Hakim Ziyech ni imel nobene podpore v napadu, Maroko se je branil z 10 možmi in z disciplino prišel do točke. Zdaj lahko upa, da bo proti Belgiji in Kanadi iztržil več od Hrvaške ter se prvič po letu 1986 prebil v osmino finala.

Zdaj so tarča

Dalić, ki je na klopi že od leta 2017, je po tekmi govoril z mirnim glasom in pomirjal navijače. »Pričakovali smo težko tekmo, tekmec je bil čvrst, čakal je na nasprotne napade, mi pa smo se bali, da bomo izgubili žogo. Za zmago v skupini F moramo osvojiti štiri ali pet točk. Maroko je bil dober, mi gremo naprej,« je dejal 56-letnik iz Livna v BiH in dodal: »Igralcem lahko samo zamerim, ker niso imeli dovolj odločnosti in poguma. Toda situacija je zdaj drugačna kot pred štirimi leti, zdaj smo za vse tarča.«

Kapetan Modrić, petkratni zmagovalec lige prvakov z Real Madridom, prav tako ni prižigal znaka za alarm. »Imeli smo nekaj priložnosti, vendar nam ni uspelo spraviti žoge v mrežo. Želeli smo zmago na začetku, ni se izšlo. Odslej nam bo lažje,« je povedal Zadrčan, ki si obeta boljšo predstavo v nedeljo proti Kanadi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije