PLEZANJE

Pri Krudrozavru evforija zaradi zmage še kar traja

Na SP v športnem plezanju številna in močna slovenska ekipa Janja Garnbret, Mina Markovič in Jernej Kruder na nova odličja.
Fotografija: Janja Garnbret je opravila maturo, SP pa bo še en zrelostni izpit. FOTO: Luka Fonda
Odpri galerijo
Janja Garnbret je opravila maturo, SP pa bo še en zrelostni izpit. FOTO: Luka Fonda

LJUBLJANA – Jutri se bo v Innsbrucku začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju, to pa bo trajalo kar do prihodnjega konca tedna. Najprej bodo tekmovali v težavnostnem plezanju, naslednji torek se bodo začeli kosati na balvanih, sledilo bo hitrostno plezanje, vse pa se bo v nedeljo, 16. septembra, sklenilo s kombinacijo.

Na zadnjem SP v Parizu leta 2016 je Janja Garnbret osvojila naslov svetovne prvakinje v težavnosti, Mina Markovič pa je bila bronasta. Tokrat bo na Tirolskem plezala številna slovenska delegacija, devet deklet in osem fantov, cilji pa so seveda visoki.

Zato so aduti selektorja Gorazda Hrena v Innsbrucku tudi bili na pripravah, hitrostno plezanje pa so pilili v Celju. »V tako močni ekipi še nikoli nismo šli na tako veliko tekmovanje,« je poudaril trener Urh Čehovin.

»Z mislimi sem že na SP, rada bi ubranila naslov najboljše v težavnosti. Prvič bom tekmovala v balvanih, glavni cilj niti ni kombinacija, ki bo na sporedu olimpijskih iger. Bo pa kombinacija zanimiva, bo prvi kazalnik za OI, na čem je treba delati. Za svetovno prvenstvo pa se glede dosežkov nočem obremeniti z nobenim pritiskom. Rezultati bodo pokazali vse. Malce več sem vadila balvane, manj težavnostno plezanje, pilila sem tudi hitrostno. Zaradi mature sem sicer izpustila prvi del svetovnega pokala v balvanih, a sem ohranjala pripravljenost. Malce so bile obveznosti zaradi mature prednost, je pač le enkrat v življenju in se nato po njej lahko sprostiš, malce pa slabost, saj sem nekoliko padla iz tekmovalnega ritma,« je omenila Janja Garnbret, maturantka športnega oddelka Gimnazije Velenje.
 

Široki balvanski vrh


Mina Markovič pa je v športnem plezanju že prekaljena tekmovalka. »Vedno več ljudi trenira športno plezanje, krog za najvišja mesta je vse širši. V zimskem in spomladanskem delu treninga sem se bolj posvetila težjim smerem pri balvanih in se poizkušala izboljšati,« je povedala Markovičeva.

V slovenski vrsti deklet pa sta denimo še mladinska svetovna prvakinja v težavnosti Vita Lukan in Katja Kadić, peta v skupnem seštevku balvanskega svetovnega pokala. V moški reprezentanci sta pri balvanih v ospredju Jernej Kruder, zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala, leta 2014 je bil na SP srebrn, in Gregor Vezonik, skupno na petem mestu.

»Še kar ne morem verjeti, da se je to dogodilo, ključ je bil v tem, da uživam pri plezanju. Evforija zaradi skupne zmage v svetovnem pokalu še kar traja, težko bi si želel boljše sezone. Je pa pri balvanih v moški konkurenci štirideset takšnih, ki se lahko borijo za najvišja mesta. Vsakemu se lahko posreči ali ponesreči. A svoje sem letos dosegel, prvi cilj na SP bo poizkušati plezati čim bolj sproščeno, ne trdim pa, da se podoben uspeh ne more ponoviti,« je navrgel Krudrozaver, v slovenskem taboru pa bo visoko meril tudi Domen Škofic, leta 2016 zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije