TOKIO 2020

Pretepel zastavonošo, medved se je rešil

Razočaranemu Ivanu Trajkoviću je za olimpijski bron v Tokiu zmanjkal en priznani udarec proti favoriziranemu Korejcu
Fotografija: Premagal je tekmeca iz Gabona in Tonge. FOTOgrafiji: Murad Sezer/Reuters
Odpri galerijo
Premagal je tekmeca iz Gabona in Tonge. FOTOgrafiji: Murad Sezer/Reuters

Čisto malo je manjkalo, pa bi se Slovenci po srebru Tine Trstenjak veselili tudi nepričakovanega brona Ivana Trajkovića v tekvondoju. Bistričanu je v odločilnem dvoboju zmanjkalo zrno športne sreče proti favoritu iz Južne Koreje Kyo-Don Inu, ki je zmagal s 5:4. Škoda za slovenskega borca ...
Trajković je olimpijski debi dočakal v Londonu 2012, kjer je izgubil prvi dvoboj in zasedel 11. mesto.
V Tokiu se je izkazal s petim mestom.
V Tokiu se je izkazal s petim mestom.

Takrat je bila peta Korčulanka s slovenskim potnim listom Franka Anić. V Zagrebu pred 29 leti rojeni Ivan Konrad Trajković je devet let pozneje (v Riu ga ni bilo) ponovil njen lepi dosežek (enako uvrstitev je dosegel Marcel More leta 2000 v Sydneyju), vendar bi se lahko razpletlo tudi veliko boljše. Po lahki zmagi s 26:5 proti Anthonyju Mylannu iz Gabona je sicer v četrtfinalu izgubil proti prvemu favoritu Vladislavu Larinu, a ker se je Rus zatem prebil v finale, je Slovencu omogočil, da je ohranil možnosti za kolajno in se je lahko potegoval za tretje mesto.

Larin, svetovni prvak iz leta 2019 v Manchestru, ki je pozneje osvojil zlato po finalni zmagi proti Makedoncu Dejanu Georgievskemu, je Trajkovića ugnal s 16:3. A to Slovencu ni vzelo volje in je šel na vse ali nič, da bi izkoristil rusko darilo.

V repasažu je osmi nosilec pretepel najbolj znanega zastavonošo na odprtju, postavnega Pito Taufatofuo iz Tonge (22:1), in se uvrstil v boj za bronasto kolajno proti južnokorejskemu tekmecu, drugemu nosilcu Kyo-Don Inu, ki ga poznavalci kličejo tudi medved. Ampak kot medved se je boril Slovenec, ki pa ni imel sreče, saj nekaj udarcev senzorji niso zaznali. Korejec je bil bolj podoben plenu kot lovcu, po zgodnjem vodstvu s 3:0 (udarec v glavo) se je predvsem branil in na koncu tudi srečno ubranil prednost. Trajković mu je po koncu športno čestital, ampak čustev ni mogel skriti.
 

Ena napaka vzela vse


»Ne vem, kako naj vidim ta dvoboj. Ena napaka v prvi rundi me je stala vse. Potem sem naredil vse, kar sem lahko. Jebi ga,« besed tudi pred mikrofonom nacionalne televizije ni izbiral razočarani Trajković, ki je imel obraz povsem moker od potu in solz.


»To je bila njegova taktika, jaz sem delal pritisk, on pa je izkoristil eno mojo napako. Enkrat me je presenetil z udarcem v glavo, čeprav je bil blok dober. Drugače je bilo vse narejeno prav. Imel sem iniciativo, šel sem vanj, proti glavi, proti telesu. Ne vem, zakaj sodniki, ki so nekaj sekund pred koncem že dvignili roko, niso dali še točke zraven, saj sem ga zadel. To bi pomenilo 5:5 in nadaljevanje. Svojo priložnost sem iskal z enostavnimi udarci, bil sem agresiven, zaslužil bi si točko,« se je na dvoboj ozrl Trajković, ki mu je bilo žal opomina zaradi padca, kar je tekmecu prineslo prednost s 5:2.

Nova priložnost za izmuzljivo olimpijsko kolajno slovenskega tekvondoja bo čez tri leta v Parizu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije