MARATON

Prestolnične ceste znova pod ujmo množice tekačev

Glavno mesto 28. oktobra v znamenju 23. Ljubljanskega maratona. Zmagovalcu 30.000 evrov, tudi nagrada za morebitni rekordni tek.
Fotografija: Naslednji konec tedna bo ponovno množični tekaški praznik v prestolnici. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Naslednji konec tedna bo ponovno množični tekaški praznik v prestolnici. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Športni posel, prepleten s propagando, v današnjih časih narekuje marsikateri okus rekreativno naravnanega posameznika ali posameznice. Masovno globalno maratonsko gibanje je pač izhod iz smernic zaradi številnih stresov nezdravega življenja, zaradi prevlade ene rase v teku na 42 km in 195 m pa so svetovni maratoni danes videti kot nekakšna cirkuška predstava. Tudi letošnji 23. Ljubljanski maraton, ta bo naslednjo nedeljo ob 10.30, seveda pa bo dan pred tem še otroški tekaški živžav, je za prireditelje posel s finančno računico. Letos bo na tekaškem prazniku prestolnice udeleženo približno nekaj čez 26.000 tekaških fanatikov in fanatičark, tolikšno je število dozdajšnjih prijav. Natančneje 26.646, s tem pa bi se izboljšal rekord iz leta 2015, ko je bilo 24.372 tekačev in tekačic.

Gre pa seveda tudi za ravnovesje množične tekaške industrije in kakovosti. "Nesporno pričakujemo nov rekord Ljubljanskega maratona," je ob pogledu na startni seznam ocenil Gabrijel Ambrožič, ki novači elitne tekmovalce, seveda predvsem tiste iz afriških držav. Ker Slovenija ni na črni celini, pa sta tudi zanesenost in odziv domačih maratoncev slaba, nazadnje je zaradi poškodbe udeležbo odpovedal tudi Primož Kobe. V Sloveniji najboljši Rok Puhar bo tekel na polmaratonskih 21 km. Temnopolta prisotnost tudi letos pomeni napad na nov rekord. Lani, na 22. Volkswagen ljubljanskem maratonu, ga v elitni moški in ženski konkurenci ni bilo, v nedeljskem dopoldnevu se je v prestolnici prebudil veter, celo podiral zaščitne ograde ob progi, tako da ni bilo izboljšav. Rekord ima med moškimi z 2:08:19 Etiopijec Limenih Getachew iz leta 2015, med ženskami pa je lastnica najboljšega časa Kenijka Caroline Kilel Cheptonui z 2:25:24, dosežen je bil leta 2009.

Ne Gebrselassie, temveč Gebreslasea

In katere vzdržljive in hitre noge bodo letos teptale prestolnično asfaltno površino? Po prijavljenem času je prvo ime Etiopijec Sisay Lemma Kasaye, osebni rekord 2:04,08 je odtekel letos v Dubaju, kjer je zasedel peto mesto. Pred tremi leti je zmagal na maratonskem teku v Frankfurtu. Tudi Ayele Abshero je Etiopijec, osebni rekord stoji na 2:04,23, odtekel ga je ob zmagi v Dubaju leta 2012. Peter Kimeli Some je Kenijec z osebnim rekordom 2:05,38, s tem časom je leta 2013 zmagal v Parizu. Lani je bil najboljši na maratonu v kitajskem Shenzhenu. Kenijca sta tudi Stephen Chebogut (2:05,52) in Philip Sanga Kimutai (2:06,07). Ta je v Ljubljani nastopil že dvakrat in zasedel drugo, leta 2016, in četrto mesto, to je bilo lani. Pri dekletih v Ljubljano z najboljšim časom (2.21,37) prihaja Kenijka Visiline Jepkesho. Zmagala je že na maratonih v Milanu leta 2014, Parizu 2016. in letos v Rotterdamu. Kenijka je tudi Sharon Jemutai Cherop, 2:22,28 je osebni rekord, Etiopijka Sutume Asefa Kebede pa bo rekord maratona v slovenski prestolnici napadala z osebnega izhodišča 2.24,00.

Prihaja tudi lanska zmagovalka Shuko Genemo Wote, prav tako iz etiopske države. Nastopila bo tekačica, ki pa ni sloviti Haile Gebrselassie, ampak Letebrhan Haylay Gebreslasea. Seveda kakovostni afriški maratonci in maratonke ne pridejo in tečejo brezplačno, denarne nagrade pa so denimo enake, kot je bil to primer lani. Zmagovalec, tudi zmagovalka, bo dobil 30.000 evrov, drugi polovico omenjenega zneska, tretji si bo denarnico odebelil z 9000 evri. Tu sta tudi priboljšek za morebitni izboljšani rekord, 3000 evrov, na voljo so tudi bonusi za doseženi čas. Torej v Ljubljani se splača potruditi najboljšemu sodobnemu oponašalcu grškega vojaka Filipida, ta je po legendi leta 490 pred našim štejem po bitki med Atenci in Platejci ter na drugi strani Perzijci pretekel razdaljo od Maratonskega polja do Aten, na koncu izustil »Zmagali smo« in na kraju samem umrl od izčrpanosti. Predlani je bil Ljubljanski maraton še v kategoriji bronastih maratonov Mednarodne zveze maratonov (AIMS), lani je postal srebrn, letos pa si prireditelji želijo pridobiti zlatega. Za to pa je več pogojev, tudi organizacijskih. Sicer bo naslednji konec tedna poleg Ljubljanskega maratona po svetu kar 21 tekov na 42 ali polmaratonskih 21 km. Glavni pokrovitelj Ljubljanskega maratona je ljudsko vozilo (Volkswagen), torej bodo tudi ob letošnji izvedbi tekači in tekačice svojega jeklenega konjička ali ljudsko vozilo pustili doma in si dali duška z nogami. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije