KOŠARKA

Prepelič pričakoval več od KZS

Kapetan košarkarjev oster po četrtem zaporednem porazu v kvalifikacijah za SP.
Fotografija: Klemen Prepelič meni, da nima kakovosti za vodjo reprezentance. Foto: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Klemen Prepelič meni, da nima kakovosti za vodjo reprezentance. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Slovenska moška košarkarska reprezentanca tudi s pomočjo neumnega in krivičnega sistema kvalifikacij za SP 2019 nadaljuje razprodajo težko prigaranega ugleda. V šestih tekmah prvega dela je prišla le do dveh zmag, prvi del boja za vozovnico za Kitajsko 2019 je sklenila s črno serijo štirih zaporednih porazov, za konec so se v Stožicah veselili še Črnogorci. Drugi del kvalifikacij bodo naši košarkarji igrali v skupini s Španijo, Črno goro, Turčijo, Ukrajino in Latvijo.

V treh ciklusih, septembra, novembra in februarja, bo Slovenija odigrala šest tekem – doma in v gosteh s tremi novimi ekipami v skupini –, torej s Turčijo, Latvijo in Ukrajino. Slaba vest za Slovenijo je, da se v nadaljevanje kvalifikacij prenašajo vse zmage, vse točke. Španci nesejo bogato doto šestih zmag, Turki in Latvijci jih imajo po štiri, Črna gora in Ukrajina po tri, evropski prvak le dve! Na SP potuje trojec najboljših iz skupine.

»Na zadnjih dveh tekmah je odpovedal skok. A to je stvar in element, ki se ga naučiš v klubu. Mi imamo premalo časa, da bi delali na tem. A nič slabega o teh igralcih, ki so prišli, ki so stopili na parket. Ki so se borili. Bili so na žaru, na prepihu ... Videlo se je, da nekateri že mesec in pol niso imeli tekme v svojih nogah. Verjemite mi, da so vsako tekmo vzeli zelo profesionalno,« je selektor Radovan Trifunović branil igralce, potem pa krivdo za novi dve ničli prevzel nase.
 

Zakaj ni Omića, Marinkovića?


Molk za slovenske medije je pretrgal tudi kapetan Klemen Prepelič. »Nerad krivim druge. Nisem bil pravi, lahko bi drugače povezal, odigral. Nisem Goran Dragić, nisem Luka Dončić, a sem poskušal dati svoj maksimum. Nimam te kakovosti, da bi bil vodja. Za ta poraz prevzemam krivdo. Meni je reprezentanca dala vse, ne klubi. Zato sem še kako hvaležen Košarkarski zvezi Slovenije, vsem fantom, ki so igrali z mano, da se lahko selim v klub, kjer bom igral v novi sezoni. To mi je dala reprezentanca, ne klub. Dokler bom zdrav, bom pomagal. Močno pa dvomim, da bom lahko septembra poleg v kvalifikacijah,« je šel tudi kapetan po selektorjevi poti.


»Že sem povedal, da so te kvalifikacije ena velika bedarija. Evropski prvak bi moral nastopati na svetovnem prvenstvu. Ne pa da mora v kvalifikacije, kjer ne more igrati z najboljšimi košarkarji. Prav nacije, kot smo mi, Hrvaška in Latvija, smo najbolj prizadete,« je okrcal Fibo in smešni sistem delitev vstopnic za SP, na koncu je na vrsto prišla še Košarkarska zveza Slovenije.

»Sam sem prevzel odgovornost za poraz. Si pa bomo morali vsi naliti čistega vina, stopiti na realna tla in se vprašati, kam to pelje. Jaz nisem na čelu zveze, bo pa treba potegniti nekatere poteze. Če ni Anthonyja Randolpha, je tu Alen Omić. Če ni Alena, je tu Ivan Marinković. Če vidiš, da nimaš kakovosti, potem naredi nekaj in poskrbi za to. Mogoče je kdo pričakoval, da bo Klemen Prepelič prišel na igrišče, dosegel 30 točk in bo ekipa zmagala,« je v svojem slogu sklenil Prepelič, ki je dodal, da je Omić želel vnovič zaigrati za Slovenijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije