PLEZANJE

Prav poseben izziv ji pomeni hitrost

Objavljeno 12. april 2019 10.36 | Posodobljeno 12. april 2019 10.36 | Piše: Mojca Finc

Sezona v športnem plezanju se nadaljuje danes s tekmo v Moskvi. Janja Garnbret si je pred mesecem zvila gleženj: Nič resnega.

Janja Garnbret večino treningov opravi s svojim izbrancem Domnom Škoficem. FOTO: Blaž Samec
LJUBLJANA – Janja Garnbret je sezono za svetovni pokal v športnem plezanju odprla na najboljši možni način – z dvajseto zmago v karieri. Čeprav od časa do časa pomisli, da bi morala biti previdnejša pri določenem gibu zaradi v prejšnji sezoni poškodovane rame, sem pa tja jo opozori tudi bolečina v gležnju, ki si ga je zvila pred enim mesecem, je v steni prav nič ne ustavi. Že danes se bo spet soočila s tekmicami, tokrat v Moskvi.
image
Janja Garnbret večino treningov opravi s svojim izbrancem Domnom Škoficem. FOTO: Blaž Samec

»V pripravljalnem obdobju nihče ne ve, kako je pripravljena konkurenca. Na uvodni tekmi sezone je še malo živčnosti. Zato je zmaga v Meiringenu lepa potrditev vseh težkih treningov,« je Garnbretova razmišljala po dobljeni tekmi v balvanskem plezanju v Švici. Na prvem balvanu v finalu se ji je zapletlo, pri padcu s stene je začela krvaveti iz prsta, vrha na koncu ni dosegla.

»Po navadi bi me to razjezilo, postala bi živčna, tokrat nisem. Osredotočila sem se nase in na plezanje, umirila sem se – odzvala sem se bolje, kot bi se morda v lanski sezoni,« je pojasnila, kaj je bilo ključno, da je bila pri reševanju vseh nadaljnjih problemov brezhibna. Po prihodu iz Švice se je posvetila vadbi, en trening je namenila tudi hitrostnemu plezanju. Danes bo namreč v Moskvi uvodna tekma sezone v tej disciplini. »Hitrostno plezanje je zame izziv. Letos sem se mu bolj posvetila, imam boljše občutke kot v preteklosti, je pa še zelo veliko prostora za napredek,« je razkrila 20-letna sogovornica, ki večino treningov opravi z izbrancem Domnom Škoficem.

Od konca lanske sezone nima več trenerja. »Končala sem šolo, za zdaj se ne bom vpisala na fakulteto, večino časa sem na Gorenjskem, bolj ustreza za trening. Ne rečem, da ne bom nikoli več imela trenerja, a zdaj mi ugaja tako, kot je. Bolj spoznavam sebe in vidim, kaj mi ustreza in kaj ne,« je zadovoljna z odločitvijo.
 

Zaradi zvina brez plezalk


Rama ji ne povzroča več težav. »A stanje še ni brezhibno. Še zmeraj včasih pri kakšnem gibu v steni pomislim, ali je pametno, da ga naredim ali ne,« je opisovala zdravstveno stanje. Še vedno pa čuti bolečine v gležnju.

»Ampak ni nič resnega. Nekaj časa nisem mogla imeti na nogah plezalnih copatov. Prvič se mi je zgodilo kaj takega, zdaj je v redu,« je dejala Korošica. Ob njej so včeraj v Rusijo odpotovali še Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Anže Peharc, Domen Škofic, Zan Sudar Lovenjak, Katja Kadić, Lučka Rakovec in Mia Krampl. V hitrostnem plezanju se bodo danes merila vsa dekleta iz odprave, od fantov pa Kruder, Peharc in Škofic.

Kvalifikacije bodo ob 13. uri, finale ob 19. Druga letošnja preizkušnja v balvanskem plezanju se bo začela z jutrišnjimi kvalifikacijami, polfinale bo v nedeljo dopoldne, finale zvečer (dekleta se bodo merila med 18.45 in 20. uro, fantje takoj za njimi). Lani so se slovenski plezalci iz Moskve vrnili z lepim izkupičkom: Garnbretova je zmagala, na stopničke pa sta se uvrstila še Kruder in Vezonik, ki pa v letošnjo sezono nista startala, kot sta si začrtala. Zdaj imata priložnost, da popravita vtis. 
Deli s prijatelji