KOLESARSTVO

Pozabljivi Armstrong navdušen nad Slovenci

Primož Roglič in Tadej Pogačar bosta še naprej krojila vrh na Touru, so prepričani kolesarski komentatorji po svetu.
Fotografija: Primož Roglič bo na Touru bržkone še skakal v telemark. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Reuters
Odpri galerijo
Primož Roglič bo na Touru bržkone še skakal v telemark. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Reuters

»Ne vem, ali sem kdaj dirkal s Slovenci, ne vem, kje je Slovenija, zdaj pa sta Slovenca 1. in 2. v etapi Toura, neverjetno,« je v podkastu The Move, ki ga poslušajo kolesarski navdušenci po vsem svetu, dejal Lance Armstrong.

Padli ameriški zvezdnik se je veselil sedmih zaporednih zmag na Touru, vendar so mu zaradi dopinga vse odvzeli. O kolesarstvu pa nekaj ve. Res je neverjetno, da sta na vrhu Primož Roglič in Tadej Pogačar, še posebno ob misli, koga izrivata s prestola.
Tako kot njegove dosežke je treba tudi Armstrongovo izjavo vzeti z rezervo. Slovenci niso bili le njegovi tekmeci, Jani Brajkovič je bil tri sezone njegov moštveni kolega pri Radio Shacku in Astani. Drži pa, da slovenski kolesarji takrat na dirki po Franciji še niso segali po vrhu.

Roglič in Pogačar Sloveniji sicer še nista zagotovila prve rumene majice, zato pa sta v peklenskem finišu ciljnega vzpona na Orcières-Merlette v karavano poslala močno sporočilo. Rogličevo je, da so posledice padca v 4. etapi kriterija Dauphiné pozabljene, da je spet v »ubijalski« formi, ob kateri mu letos še nihče ni bil kos, ko je v klanec na vso moč navil pedale.
Pri Zasavčevem meteorskem vzponu ne gre le za njegove izjemne odlike, temveč tudi za kolektivno moč ekipe Jumbo Visma, ki vojne z Ineosom še ni dobila, zmagala pa je v vseh letošnjih bitkah. Prvi ciljni vzpon Toura je izpostavil železno moč Rogličeve nizozemske ekipe in padec potenciala britanske zasedbe, ki je karavani kraljevala zadnje desetletje. Na poti do sedmih končnih zmag v zadnjih osmih letih je običajno v prvi gorski etapi Toura tekmecem že zadala močan udarec in dala vedeti, kdo gospodari na francoskih cestah.

Ineos ima še vedno na voljo največ zvenečih imen, ki pa so daleč od svojih najboljših dni. Ko je direktor ekipe Dave Brailsford iz ekipe za Tour tik pred zdajci izločil Chrisa Frooma in Gerainta Thomasa, je bilo jasno, da letošnji Ineos ne deluje več tako brezhibno kot nekdanji Skyjev stroj.

Bernal upa na preobrat

»Ni prijetno, ko tekmeci proti tebi pridobivajo čas, vendar moramo biti potrpežljivi. Prepričan sem, da moramo le omejiti izgube do tretjega tedna dirke, ki ga moramo začeti čim bolj sveži,« se kapetan Ineosa Egan Bernal nadeja, da se bodo razmerja moči v nadaljevanju preobrnila in bo ubranil lansko zmago.

Kolesarski komentatorji, številni padec Ineosa pripisujejo tudi letošnji smrti 40-letnega Nicolasa Portala, vodilnega športnega direktorja pri šestih od sedmih zmag ekipe, mu ne pritrjujejo. Tudi Bradley Wiggins, ki je leta 2012 dobil prvi Tour za Sky, je v analizi za Eurosport dejal, da se bo boj za vrh v skupnem seštevku bržkone nadaljeval, kot se je začel v 4. etapi. S prevlado Jumba Visme in Slovencema v glavnih vlogah.

Pogačar pri moštvu UAE pred seboj nima strah vzbujajočega vlaka kot Roglič, zato pa ima ob sebi vrhunsko pripravljenega in izjemno zanesljivega Jana Polanca. Predvsem pa ima poleg izjemno močnih nog tudi enega od najbolj natančnih kolesarskih »računalnikov« v glavi. Čeprav šteje 21 let in je to njegov prvi Tour, je vedno na pravem mestu v ključnih trenutkih. Vsekakor je med tistimi, ki bi lahko največ izvlekel iz morebitne uresničitve pregovora Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije