SKOKI

Poletnemu športu se prilagajajo tudi pozimi

V Ruki konec tedna naslednji tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih. Glavni trener naše reprezentance Robert Hrgota vesel, da so del vrha.
Fotografija: Robert Hrgota ima rad nogomet, toda pozimi ima raje skoke. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Robert Hrgota ima rad nogomet, toda pozimi ima raje skoke. FOTO: Leon Vidic

Svetovni pokal v smučarskih skokih se bo po tritedenskem premoru jutri nadaljeval v Ruki, kjer bodo ob 16.15 prižgali zeleno luč za kvalifikacije za sobotno tekmo (9.00). Udarno slovensko moštvo, ki ga glavni trener Robert Hrgota po Visli (še) ni spreminjal, je proti Finski odletelo včeraj, danes pa bodo Anže Lanišek (skupno 4.), Timi Zajc (14.), Peter Prevc (18.), Domen Prevc (27.), Lovro Kos (36.) in Žiga Jelar opravili prosti trening na skakalnici Rukatunturi (HS-142). To bodo zanje tudi prvi skoki na snegu v tej sezoni, zanje pa bo vodstvo – mimogrede – odštelo po 20 evrov na osebo.

Pred odhodom na sever Evrope, kjer se bodo ob smučarskih tekačicah in tekačih prvič za točke svetovnega pokala v tej tekmovalni zimi potegovali tudi nordijski kombinatorci, so naši skakalci v ponedeljek formo pilili v Kranju, kjer so sicer pod vodstvom trenerja Matjaža Zupana vadili tudi člani japonskega kluba Cučija. Med njimi v značilnem rumenem skakalnem dresu ni bilo mogoče prezreti legendarnega Noriakija Kasaija, ki je junija letos praznoval že 50. rojstni dan. In še zmeraj zavzeto trenira, da bi se vrnil med svetovno elito.

Hrgota je bil zadovoljen s tem, kar so njegovi izbranci pred odhodom na Finsko pokazali na 110-metrski napravi pod Šmarjetno goro. »Fantje se dobro počutijo, nekoliko več težav je imel nazadnje le Lovro, a verjamem, da si bo na skakalnici v Ruki, ki nam že zgodovinsko ustreza, povrnil želene občutke,« je poudaril slovenski selektor in pristavil, da še vedno zelo dobro deluje Lanišek, ki je vrhunsko pripravljenost odlično unovčil z drugim mestom na drugi preizkušnji uvodne postaje v Visli. Ob domžalskem rekorderju, ki je lani prav v Ruki slavil krstno zmago med elito, na visoki ravni skačeta tudi Zajc in Peter Prevc.

Navija za Hrvate

»Anže, ki je še utrdil svojo formo, tako da se lahko igra s svojimi občutki v zraku, Timi in Peter so zelo močni. Veseli me, da je začel nastope stopnjevati Žiga, blizu je tudi Domen,« je pojasnil Hrgota. Kot je dodal, so vadili tudi v dežju in se prepričali, da nimajo kakšnih težav v opremi, kot bi se dalo sklepati tudi po uvodni preizkušnji na Poljskem, na kateri je bil naš najvišje uvrščeni tekmovalec Peter Prevc šele na 17. mestu. »Na tisti tekmi se je vse zarotilo proti nam. Pričakujem, da poslej v dežju ne bomo imeli več toliko težav,« je dejal 34-letni Velenjčan.

V Visli je z dvema zmagama izstopal poljski as Dawid Kubacki, ki je dobil prav vse serije. »Vprašanje je, ali bo tako močan tudi v Ruki, kajti svetovni vrh je širok, menim tudi, da bo iz tekme v tekmo še širši. Veseli me, da smo del tega vrha tudi mi in da imamo vsaj tri fante, ki so zraven,« je zadovoljen Hrgota, ki se je že pred prvima preizkušnjama skupaj s pomočniki odločil, da bo na uvodnih dveh postajah tekmovala ista šesterica. Po vrnitvi iz Finske pa bodo proučili, ali je čas za kakšno menjavo.

S tem, da bodo zaradi katarskega mundiala konec tedna tekmovali že ob 9. uri, se je sprijaznil. »Nogomet je še vedno šport št. 1, mi pa se moramo očitno tudi pozimi prilagajati poletnemu športu,« je povedal glavni trener naše skakalne vrste, ki ga svetovno prvenstvo v Katarju (še) ni prevzelo. »Rad imam nogomet, a decembra imam raje skoke,« je pribil skakalni selektor, ki drugače navija za Hrvate. »A glavni favoriti so tokrat po mojem Brazilci, ki imajo zanimivo moštvo. V finalu bi si želel tudi Argentince, ampak to bi bilo že kičasto. Potem so tu Francozi, Španci, zanimivo bo videti, kaj bo na svojem zadnjem SP naredil Cristiano Ronaldo – sploh po zadnji aferi,« je še dejal Hrgota. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas