SMUČANJE

Podzavest se po padcu še odziva

Slovenske nastope na finalu sezone jutri odpirata Klemen Kosi in Boštjan Kline. Telo prvega še čuti posledice Bormia, njegova priprava ni preprosta.
Fotografija: Klemen Kosi bo na finalu sezone nastopil prvič v karieri. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Klemen Kosi bo na finalu sezone nastopil prvič v karieri. FOTO: Matej Družnik

SOLDEU – Pet slovenskih reprezentantov se bo merilo na finalu sezone za svetovni pokal v alpskem smučanju: Žan Kranjec (veleslalom), Štefan Hadalin (slalom), Klemen Kosi, Boštjan Kline (oba superveleslalom) in Meta Hrovat (slalom, veleslalom). Prva se bosta jutri dokazovala Kosi in Kline. Vozovnico za Andoro sta si zagotovila za las, s 24. in 25. mestom v superveleslalomski razvrstitvi. Kosi bo prvič v karieri tekmoval na finalu zime.
Klemen Kosi bo na finalu sezone nastopil prvič v karieri. FOTO: Matej Družnik
Klemen Kosi bo na finalu sezone nastopil prvič v karieri. FOTO: Matej Družnik

»Predvsem sem zadovoljen, da sem se sploh uvrstil tja glede na dogajanje v sezoni. Rad bi maksimalno izkoristil priložnost,« je razkril Mariborčan, ki je zimo začel z rezultatom kariere v superveleslalomu (9. mesto v Beaver Creeku) in drugim najboljšim v smuku (15., prav tako v Koloradu). Sledil je grd padec na smuku v Bormiu, v katerem je pri visoki hitrosti priletel skozi varnostne mreže, si zlomil ličnico in nos. Odtlej ni več sestavil vrhunskega nastopa.

»Rad bi si povrnil občutke, ki sem jih imel na začetku sezone, odločnost. Pred kratkim mi je že uspelo v določenih odsekih. A konkurenca je tako močna, da težko narediš spodoben rezultat, če ti ne uspe dober nastop v celoti,« je razmišljal 27-letnik. Čuti, da je vendarle prišel do točke, ko se lahko povsem sprosti?

»Telo še čuti neke posledice. Ne more se odzivati, kot da se padec ni zgodil, a vse to poskušam odmisliti. Moja priprava ni tako enostavna, kot bi bila, če bi prišel na start le z dobrimi izkušnjami s prejšnjih tekem. Pred menoj je eden od izzivov, čez katerega moram iti,« je povedal.
 

Prisilno ležanje


Sezona je bila dolga, energija jenja pri vseh. Tudi on je utrujen. »Vendar pa sem med sezono tudi veliko preležal v postelji, pa najsi bo to prisilno ležanje ali utrujenost zaradi stvari, ki so se mi dogajale. Večkrat sem moral popoldan počivati, česar v preteklosti nisem počel. A te stvari moram sprejeti, se jim prilagoditi, med nastopom pa vse odmisliti, vendar podzavest kljub trudu deluje. Telesa ne moreš prelisičiti, ima svoje zahteve,« je razkril sogovornik in dodal, da ima vsak tekmovalec v svetovnem pokalu svoje težave, s katerimi se mora soočiti.

»Ne iščem nobenih opravičil. Dejstvo pa je, da mi po padcu ni uspelo pokazati dobrega nastopa oziroma rezultata. Zdaj je zadnja priložnost. Zame bo zelo pomembna,« je poudaril Klemen Kosi, ki je pred odhodom v Pireneje s Klinetom treniral v Kranjski Gori. Slovenska reprezentanca bo prvič po zimi 2014/15 brez finalista v smuku, v superveleslalomu je imela nazadnje dva predstavnika na finalu sezone pred devetimi leti.

V preteklosti v Andori ni tekmoval nihče z izjemo tistih, ki so tam nastopili lani na finalu za evropski pokal. V prednosti bodo tisti, ki so smučali na obeh uradnih smukaških treningih, drugega je dobil Dominik Paris, ki bo danes na smuku napadal vodilnega v disciplini Beata Feuza (80 točk prednosti pred Italijanom). Nato se bodo merila dekleta, za smukaški globus (na drugem treningu je bila najhitrejša Stephanie Venier) se bosta udarili Nicole Schmidhofer in Ramona Siebenhofer. Ta čas tretjeuvrščena v razvrstitvi Ilka Štuhec jih bo spremljala od daleč z opornico na kolenu.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije