SKOKI

Podvig Ceneta, spodrsljaj Timija

Kvalifikacije za prvo tekmo novoletne turneje je dobil Japonec Rjoju Kobajaši. Srednji od bratov Prevc si je hitro opomogel po grdem padcu, Zajc prekratek.
Fotografija: Cene Prevc niti sam ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Cene Prevc niti sam ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

V kvalifikacijah za uvodno tekmo 70. novoletne turneje v smučarskih skokih sta Rjoju Kobajaši (129 m) in Karl Geiger (127,5 m), ki sta za večino poznavalcev tega športa glavna kandidata za osvojitev zlatega orla, upravičila vlogo vročih favoritov. Malce bolj nasmejan je bil včeraj v Oberstdorfu 25-letni Japonec, ki je za 4,4 točke preskočil tri leta starejšega Nemca, doma nedaleč stran od velike skakalnice pod Senčno goro, in mu tako izpred nosa odnesel ček za 3200 švicarskih frankov (3085 evrov).

V močnem dežju je bil najboljši Slovenec Cene Prevc, ki je s skokom, dolgim 126 metrov, pristal na 14. mestu, tik pred vrstnikom iz reprezentance Anžetom Laniškom (121 m). Toda za srednjega od bratov Prevc je bil že uspeh, da se je v kvalifikacijah sploh odpravil na vrh zaletišča, potem ko je v drugi seriji za uradni trening grdo padel pri 110 metrih. Nenavadno pri tem je bilo to, da se je Cenetu izjemno mehka (leva) smučka ob pristanku zapičila v mehak sneg, njega pa je nato več deset metrov silovito premetavalo po doskočišču.

Izzval bo Stocha

»To je bil res trd pristanek,« je ob posnetku Prevčevega padca zmajeval z glavo tudi Werner Schuster, strokovni komentator na Europortu, ki je prepričan, da bodo 25-letnika iz Dolenje vasi pri Železnikih danes boleli vsi deli telesa. »Zato je še toliko bolj občudovanja vredno, da je sploh nastopil v kvalifikacijah in za povrh z rezervnimi smučmi prikazal tako dober nastop,« se je avstrijski strokovnjak, ki je več kot desetletje uspešno vodil nemške skakalce, čudil pogumu člana kranjskega Triglava, ki se bo v današnji uvodni seriji na izločanje oziroma izpadanje (z začetkom ob 16.30) postavil po robu poljskemu šampionu Kamilu Stochu (37.).

Lanišek bo poskušal potrditi vlogo favorita proti Estoncu Arttiju Aigru (36.), slovenske barve pa bodo na prvi tekmi tokratne nemško-avstrijske turneje branili tudi Peter Prevc (123,5 m/17.), Lovro Kos (122 m/21.) in Žiga Jelar (117,5 m/41.). Zgolj kot gledalec pa bo današnjo preizkušnjo spremljal slovenski prvak Timi Zajc, ki je s 109,5 metra izvlekel zgolj 55. mesto med 70 tekmovalci iz 21 držav. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije