ROKOMET

Po zaušnici tekma na vse ali nič

Slovenski rokometaši nocoj v odločilni boj s Črno goro. Ob zmagi se bodo uvrstili v glavni del EP, če ne, gredo domov.
Fotografija: Slovenska obramba ni mogla zaustaviti Dancev. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Odpri galerijo
Slovenska obramba ni mogla zaustaviti Dancev. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Slovenci bodo v torek šli na avtocesto, ali bodo zavili pri odcepu za Budimpešto ali nadaljevali proti Blatnemu jezeru in Lendavi, je odvisno od njih. Račun je preprost. Če bodo danes ob 18. uri premagali Črno goro, se bodo uvrstili v glavni del 15. evropskega prvenstva in v največji rokometni dvorani v Evropi odigrali še vsaj štiri tekme. Vsak drug scenarij prinaša klavrn konec sanj o odmevnem dosežku in novo zapravljeno priložnost. Je dober znak, da Slovenci kljub porazu za 11 golov proti Dancem (23:34) niso kazali znakov razočaranja? Ko so leta 2017 v Metzu izgubili za 10 s Španijo, so bili čustveno na tleh, zaušnica jih je predramila in v Parizu so prišli do brona na SP. Tokrat delujejo mirno, zagotavljajo, da bodo proti Črni gori pokazali pravi obraz in šli naprej.

Če nič drugega, si bodo v tem primeru zagotovili status nosilcev v skorajšnjem žrebu kvalifikacij za SP, to pa bo glavno sito za olimpijske kvalifikacije in Pariz 2024, ki naj bi bil vrhunec mandata selektorja Ljubomirja Vranješa. Torej Slovenci lahko že v startu odrežejo vejo, na kateri sedijo. Delujejo sicer samozavestni, tudi v predstavi proti Danski so izluščili nekaj pozitivnih stvari. Ena od njih je, da se je razigral Borut Mačkovšek in z razdalje zabil šest golov.

»Prvi polčas (14:16; op. p.) je bil zelo dober, parirali smo Dancem, imel sem dober občutek, toda ko sem pogledal na semafor, sem videl, da smo kar naenkrat zaostali za osem golov. To nam je vzelo voljo. Vseeno je bil poraz na koncu previsok,« je razmišljal najvišji med Slovenci, prepričan, da se bo danes plesalo po slovenskih taktih: »Črnogorci imajo dobro ekipo, ne bo nam lahko, a mi imamo daljšo klop in več kakovosti. Zmaga ne bi smela biti ogrožena.«

Jasno je, da bo Slovenija tudi v primeru zmage v MVM Dome odšla brez točk, a na štirih tekmah se lahko marsikaj obrne, sploh v teh covidnih časih, ko nikdar ne veš, katero reprezentanco bo zdesetkal virus. Olajševalna okoliščina je tudi, da je manjkal kapetan Jure Dolenec, ki pa bo danes stisnil zobe. »S kolenom je vsak dan bolje, toda kakšno je resnično stanje, se bo pokazalo na tekmi. Verjamem, da še nisem rekel zadnje na tem euru in da to velja tudi za Slovenijo,« ostaja optimist Dolenec.

Na igrišču ni prijateljev

Na srečanju z novinarji so bili sodelujoči presenetljivo sproščeni in nasmejani. Toda v Fönix Areni se bodo morali resno lotiti izziva, saj so Črnogorci zavohali kri in bodo favorite napadli kot stekli psi, če sklepamo po izjavi nekdanjega člana Celja Pivovarne Laško Branka Vujovića.

»V Sloveniji sem preživel dve leti in to so moji prijatelji, toda na igrišču bo druga pesem. Za nas je to finale generacije. Evropi želimo pokazati, kdo smo. Da so nas težave s covidom in nastanitvijo v rezervni hotel le še bolj povezale. Slovenci so favoriti, a ti ne zmagujejo vedno, možnosti so 50:50,« bele zastave ne izobeša Vujović. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije