GIMNASTIKA

Po vsaki težki izkušnji je le še močnejša

Simone Biles na vrhu večne lestvice po številu kolajn (25) na SP. V Stuttgartu osvojila kar pet zlatih, brez odličja le na bradlji.
Fotografija:
Odpri galerijo

STUTTGART – Simone Biles šteje 22 let in že ima mesto med najuspešnejšimi v zgodovini športne gimnastike. V Stuttgartu je postala telovadka z največ kolajnami na svetovnih prvenstvih, že po prejšnjem prvenstvu pa se je lahko pohvalila z največ zlatimi odličji. S SP ima zdaj 25 kolajn, od tega 19 zlatih ter po tri srebrne in bronaste. O ameriški žepni telovadki (meri le 142 cm) so lani že posneli film. Njeno življenje je vsekakor vredno hollywoodskega scenarija.

Morda si je pri nas težko predstavljati, a Bilesova je v ZDA superzvezdnica, v športnem svetu jo postavljajo ob bok najboljši teniški igralki v zgodovini Sereni Williams, o tem, kaj pomeni v gimnastičnem, pa ni niti vredno izgubljati besed. V Stuttgartu je popeljala ZDA do naslova ekipnih prvakinj, nato na svojem petem zaporednem SP osvojila zlato kolajno v mnogoboju, zaznamovala je tudi finale na posameznih orodjih. Potem ko je že na prejšnjem SP, lani v Dohi, postala telovadka z največ svetovnimi naslovi, se je s Stuttgartom, kjer se je veselila petih zmag, kolajne pa ni osvojila le na dvovišinski bradlji, zavihtela na vrh večne lestvice tudi po skupnem številu kolajn. Najprej je prehitela Svetlano Horkino, nato Koheija Učimuro in za konec še dosedanjega rekorderja Vitalija Ščerba.

Resda so gimnastična svetovna prvenstva vsako leto (z izjemo olimpijske sezone) in so tako na voljo številne priložnosti, a Bilesova je do tega izjemnega opusa prišla pri komaj 22 letih in na petih SP (od Antwerpna 2013 naprej), potem ko je predlansko sezono izpustila, saj si je po OI zaželela premor. Na vsakem SP je osvojila vsaj štiri kolajne, lani celo vseh šest možnih. »Včasih se sprašujem, kako zmorem. Ogledujem si videoposnetke in ni mi jasno, kako mi je uspelo. Včasih si želim, da bi doživela zunajtelesno izkušnjo, da bi se lahko opazovala v živo,« pravi Američanka, ki je v Stuttgartu predstavila tudi dve novi prvini, ki bosta poimenovani po njej, potem ko sta bili že doslej dve.
 

Rejništvo, zloraba, bratova aretacija


Nov velik uspeh je za Bilesovo prišel po novem težavnem življenjskem obdobju, pri čemer je bilo teh že več. Najprej je tu njeno otroštvo, v katerem se je selila iz ene rejniške družine v drugo, potem ko jih je oče zapustil, mama pa je imela velike težave z drogami in alkoholom. Ko je bila stara šest let, so jo (skupaj z eno od sester) posvojili stari starši Ron in Nellie, ki so danes zanjo edini pravi starši.

»Biološka mama je bila pogosto v zaporu, nikdar se nisem mogla zateči k njej. Spomnim se, da sem bila vedno lačna in prestrašena,« je razkrila Bilesova, ki je lani priznala, da je bila tudi sama ena od številnih (skoraj 300) žrtev zdravnika ameriške gimnastične reprezentance Larryja Nassarja, ki je spolno zlorabljal mladoletne telovadke in prestaja stoletno zaporno kazen.

In prva afroameriška olimpijska zmagovalka v mnogoboju v zgodovini je nov udarec doživela med sklepnimi pripravami na SP. Njenega brata Travisa, s katerim sicer nista odraščala skupaj, saj ga je s še eno sestro posvojila Ronova sestra Harriett, so konec avgusta obtožili trojnega umora na zadnje silvestrovo. Tudi to je ni potolklo, spet se je pobrala in na novo pisala gimnastično zgodovino. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije