KOLESARSTVO

Po kolesarskem doktoratu še pravni

Kariero končala najboljša slovenska cestna kolesarka Polona Batagelj. Pri poklicni ekipi BTC City Ljubljana ostaja glavnina, prihaja pet novink.
Fotografija: Ajdovka Polona Batagelj je sklenila poklicno športno pot. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Ajdovka Polona Batagelj je sklenila poklicno športno pot. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Žensko kolesarstvo, tudi poklicno, ima v Sloveniji z ekipo BTC City Ljubljana svoje mesto, a je res, da se zaradi Primoža Rogliča, Mateja Mohoriča in Jana Polanca pozornost razumljivo večinoma vrti okoli vrhunskih fantov. Je pa devetkratna zaporedna državna prvakinja v cestni dirki Polona Batagelj pri 29 letih sklenila, da poklicno kolesarstvo oziroma kolo obesi na klin.
Ajdovka Polona Batagelj je sklenila poklicno športno pot. FOTO: Jože Suhadolnik
Ajdovka Polona Batagelj je sklenila poklicno športno pot. FOTO: Jože Suhadolnik

V prihodnji sezoni je tako ne bo v slovenski profesionalni ekipi, že omenjeni BTC City Ljubljana, bo pa v rekreativne namene, jasno, še sedla na dvokolesnik. »To ni bila hitra odločitev. Kolesarstvo mi je dalo veliko in dosegla sem vse, kar sem si želela, vsak športnik pa mora enkrat sprejeti tudi takšno odločitev,« je pojasnilo dekle iz Ajdovščine, sicer doslej najboljša slovenska cestna kolesarka.

Po atletiki, športnem plezanju in teku na smučeh je sicer začela z gorskim kolesarstvom, cestno pa se ji je v srce zasidralo tudi po izkušnjah v ekipah v Italiji in Španiji. Od leta 2014 je bila članica poklicne vrste iz domovine, sodelovala je na dveh olimpijskih igrah (2012 in 2016). Na dirkah svetovne serije sicer najbolj izstopa lanski izid za VN Plouayja v francoski Bretanji, ko je na cilj prikolesarila na 10. mestu.
 

Imela celo krvava usta


Ajdovka je pri študiju prava že opravila magisterij, tudi na temo protidopinških pravil v kolesarstvu, zdaj jo čaka doktorat. Glede doktorskih preizkušenj na kolesu pa je Batageljeva omenila pariško La Course. »Kolesarjenje po Elizejskih poljanah ti vedno ostane v spominu,« pravi. »Je pa ekipna vožnja na čas nekaj najbolj napornega in bolečega, kar lahko preizkusiš v življenju. Od naporov sem imela celo krvava usta,« se spominja tekmovalka, ki je bila z ekipo na zadnjih treh svetovnih prvenstvih uvrščena na 7. mesto, kar je najboljša uvrstitev betecejevk.

Športni direktor BTC City Ljubljane Gorazd Penko je ob Poloninem slovesu objavil postavo ekipe za sezono 2019. Ostajajo Poljakinja, zdaj s slovenskim državljanstvom, Eugenia Bujak ter tri Urške, Pintarjeva, Žigartova in Bravčeva, poleg njih še Nizozemka Maaike Boogaard, Švedinja Hanna Nilsson in Rusinja Anastasija Jakovenko, zdaj poročena Čursina.

Novinke v ekipi so Italijanka Rossella Ratto, Britanka Hayley Simmonds, Nizozemka Monique van de Ree, Srbkinja Maja Savić in Slovenka Anja Longyka. »Posebno od van de Reejeve pričakujem, da bo popolnila praznino, ki je bila v ekipi. Torej, da bo naš adut v sprintih glavnine,« je omenil Penko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije