EUROBASKET

Po drami v Kölnu na obzorju spektakel v Berlinu (FOTO)

Slovenski košarkarji zasluženo zmleli tudi olimpijske podprvake Francoze. Luka Dončić je imel nepozaben večer: z zašito glavo natresel kar 47 točk.
Fotografija: Luka Dončić je Francozom natresel neverjetnih 47 točk, koše je zadeval celo iz najbolj nemogočih položajev. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić je Francozom natresel neverjetnih 47 točk, koše je zadeval celo iz najbolj nemogočih položajev. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Slovenski košarkarji so v spektakularni tekmi z olimpijskimi podprvaki Francozi zasluženo zmagali z izidom 88:82 in si zagotovili najboljše izhodišče za sobotni start končnice eurobasketa 2022. Luka Dončić je pri tem zadel neverjetnih 47 točk, toda pohvaliti je treba prav vse.

V polni kölnski dvorani je še dolgo odmevalo »Kdor ne skače, ni Sloven'c«, rojaki kölnskih junakov pa že iščejo različne poti proti Berlinu. Slovenija je iz dneva v dan boljša, njene tekme pa bolj dramatične in spektakularne. Torkovi zmagi z Nemčijo (88:80) je namreč sledila še bolj dramatična tekma s Francijo, izenačen in napet dvoboj olimpijskih podprvakov in evropskih prvakov pa je zasluženo pripadel slednjim.

Brez Mika Tobeyja

Slovenija je začela tekmo brez pomoči Mika Tobeyja, ki si je zvil gleženj na tekmi z Nemčijo, saj so v slovenskem taboru ocenili, da odličnega košarkarja raje privarčujejo za ključne izzive, ki bodo sledili konec tedna. Selektor Aleksander Sekulić je kljub temu uvrstil v začetno peterko znana imena, to so bili: Goran Dragić, Jaka Blažič, Žiga Dimec, Vlatko Čančar in Luka Dončić.

Francozi so se Dončića lotili tako grobo, da so mu morali zdravniki ob polčasu zašiti tudi rano na glavi po prejetem udarcu s komolcem. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Francozi so se Dončića lotili tako grobo, da so mu morali zdravniki ob polčasu zašiti tudi rano na glavi po prejetem udarcu s komolcem. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Slovenija je igrala dobro kolektivno obrambo proti neugodnim in strelsko odlično razpoloženim Francozom, v napadu pa je večji del tekme vendarle igral simultanko odlični košarkar Dallasa Luka Dončić. Ljubljančan je zadeval celo najbolj nemogoče koše, polnil koš Francozov, se vmes upravičeno jezil na sodnike, ki niso bili kos izzivu, ter navduševal navzoče z zadetimi trojkami z velike razdalje.

Prvi polčas je v resnici pripadel slovenskemu megazvezdniku, ki ga nihče ni mogel ustaviti. Luka je nizal točke, zadeval lahke in nemogoče koše, posebej spektakularno trojko pa je dosegel za vodstvo s 36:33, ko je v zadnji sekundi napada z eno roko z leve strani vrgel iz obupa – vsaj tako se je zdelo gledalcem – in zadel koš, ki je dvignil na noge dvorano.

V derbiju, polnem tehničnih napak in izlitih čustev, je Slovencem vendarle uspelo veliko: zagotovili so si najboljši izhodiščni položaj pred sobotnim startom osmine finala, obenem pa si polepšali pot proti Berlinu, ki bo gostil končnico letošnjega eurobasketa v štirih evropskih državah. Kdo ve, koliko tisoč Slovencev bo konec tedna romalo v nemško metropolo! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije